Την διαδικασία διαχείρισης των αφίξεων χιλιάδων Ουκρανών προσφύγων που έφτασαν στην Κύπρο ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, υπό το βάρος των εξελίξεων και του πολέμου.

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Οικονομικών με την παρουσία των συναρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και τμημάτων ανακοινώθηκε ότι βοήθεια από το Κυπριακό κράτος θα μπορούν να λάβουν 6024 Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας μετά την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Επίσης, στήριξης θα τύχουν και άλλοι 2300 που βρίσκονταν εδώ ως τουρίστες ή για άλλους λόγους πριν από την έναρξη του πολέμου και έχουν εγκλωβιστεί. Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» σε απόγνωση βρίσκονται μερικές εκατοντάδες Ουκρανοί τουρίστες, ο οποίοι έφτασαν στην Κύπρο μερικές ημέρες πριν από την εισβολή στην χώρα τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στην χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών όσοι Ουκρανοί ήρθαν πριν το πόλεμο και όσοι έφτασαν μετά τον πόλεμο, θα μπορούν να εγγράφονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Υπ. Ασύλου και θα εγκρίνονται αυθημερόν από το Υπ. Εσωτερικών ότι θα έχουν την άδεια παραμονής στην Κύπρο.

Ακολούθως θα πηγαίνουν στα επαρχιακά κλιμάκια του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, ώστε να τους εκδίδεται μια πλαστική κάρτα διάρκειας δώδεκα μηνών (όπως προβλέπει η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία) με την οποία θα τους παραχωρούνται όλα τα δικαιώματα σε θέματα στέγασης, κοινωνικής προστασίας, πρόσβασης στην αγορά εργασίας, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη δεσμεύσει τρείς χιλιάδες δωμάτια για να υποδεχθεί αυτούς τους ανθρώπους και θα υπάρξει συντονισμός με το Υφ. Πρόνοιας για να κατευθύνονται σε αυτά τα καταλύματα. Σχετικές προτάσεις θα οδηγηθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.