Περισσότεροι από 3,9 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι οι πρόσφυγες φτάνουν εξουθενωμένοι και εξαντλημένοι στα σύνορα και ότι η ημερήσια ροή προσφύγων έχει επιβραδυνθεί σε περίπου 40.000 τις τελευταίες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μάθιου Σάλτμαρς δήλωσε ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου φυγή από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη, σίγουρα όσον αφορά την ταχύτητα και την κλίμακα του εκτοπισμού.

Ο Φραντσέσκο Ρόκα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είπε ότι εκατομμύρια άνθρωποι φτάνουν στα σύνορα και είναι καταπονημένοι σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ δήλωσε ότι εκτός από τους Ουκρανούς πρόσφυγες, σχεδόν 200.000 μη Ουκρανοί που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη χώρα έχουν αναγκαστεί να την εγκαταλείψουν.

Από τις 16 Μαρτίου, περίπου 6,48 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι ήταν εσωτερικά εκτοπισμένοι εντός της Ουκρανίας, σύμφωνα με έρευνα του ΔΟΜ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Πολωνία έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής 2.314.623 άνθρωποι, στη Ρουμανία έχουν πλέον ξεπεράσει τις 600.000 και στη Μολδαβία έφτασαν τις 385.222. Υπολογίζεται ότι 359.197 Ουκρανοί έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία περίπου 278.238 άνθρωποι.

Επίσης περίπου 271.254 πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ρωσία.