Πέντε άνθρωποι απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 523, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας την Τετάρτη.

Όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο, 182 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 117.379. Το  ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,37%.

Εξάλλου, 131 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση, ενώ ποσοστό 80,92% των νοσηλευομένων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας 10 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο μεταξύ, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 48.588 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

Θάνατοι από τη νόσο COVID-19

Τα πέντε άτομα που απεβίωσαν, με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε γυναίκα, ηλικίας 81 ετών, που κατέληξε στις 7 Σεπτεμβρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, άντρα, ηλικίας 75 ετών, που κατέληξε στις 7 Σεπτεμβρίου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, γυναίκα, ηλικίας 95 ετών, που κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, γυναίκα, ηλικίας 78 ετών, που κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου και γυναίκα, ηλικίας 72 ετών, που κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.
 
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 523, εκ των οποίων 337 άντρες (64%) και 186 γυναίκες (36%).
 
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 76,4 έτη.
 
Νοσηλευόμενοι
 
Συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 131 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 34 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας.
 
Από τους 34 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 16 είναι διασωληνωμένοι, οι τρεις νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 15 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου)

Από τις 48.588 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 5.454 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 43,134 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), από τις οποίες εντοπίστηκαν 182 περιστατικά της νόσου COVID-19.
 
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 25 κρούσματα από 206 δείγματα, που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 5 κρούσματα από 2.618 δείγματα, που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, 31 κρούσματα από 2.139 δείγματα, που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, 7 κρούσματα από 296 δείγματα, που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων και 1 κρούσμα από 195 δείγματα, που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας.
 
Επίσης, εντοπίστηκαν 79 κρούσματα από 22.373 δείγματα, που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία και 34 κρούσματα από 20.761 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
 
Εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test)

Σε σχέση με τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), που πραγματοποιήθηκαν μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι στη Λευκωσία έγιναν 4.415 τεστ από τα οποία προέκυψαν 17 θετικά κρούσματα, στη Λεμεσό 1.858 τεστ από τα οποία τα 5  ήταν θετικά, στη Λάρνακα 960 τεστ από τα οποία τα 3 ήταν θετικά, στην Πάφο 710 τεστ από τα οποία τα 2 ήταν θετικά και στην Αμμόχωστο 595 τεστ από τα οποία τα 2 ήταν θετικά. 
 
Σε εξετάσεις που έγιναν στην Μέση Εκπαίδευση εντοπίστηκαν στην Πάφο 2 θετικά κρούσματα και ένα στη Λευκωσία. Επίσης, κατά τον δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών στα αεροδρόμια εντοπίστηκαν 2 κρούσματα.
 
Εξάλλου, σε εξετάσεις που διενεργήθηκαν σε οίκους ευγηρίας, σε κλειστές δομές και σε τουρίστες ύστερα από έλεγχο του ΠΑΣΥΞΕ δεν εντοπίστηκαν κρούσματα.