Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, από σύνολο 2,062 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα:
• Από σύνολο 97 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, εντοπίστηκαν 2 κρούσματα,
• Από σύνολο 241 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, δεν προέκυψαν κρούσματα,
• Από σύνολο 651 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό, δεν προέκυψαν κρούσματα,
• Από σύνολο 1,009 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκαν 3 κρούσματα, και
• Από 64 διαγνώσεις από τον έλεγχο 2,000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων και τους οίκους ευγηρίας, δεν προέκυψε κανένα κρούσμα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 883, περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 13 άτομα, με ένα εξ αυτών να νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Η κατάσταση της υγείας τους είναι σταθερή. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά τέσσερις ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και τρεις στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός αναπνευστήρα ένας ασθενής. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ

«Παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας στην πατρίδα μας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα ο μικρός αριθμός νέων κρουσμάτων και η συνεχής μείωση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. Η αναμενόμενη βελτίωση του καιρού σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στον τομέα των φαρμάκων και του εμβολίου, μας δίνουν το δικαίωμα επιπλέον αισιοδοξίας. Το άνοιγμα της κοινωνίας και η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, μας χαροποιεί, αλλά δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε ότι πρώτη προτεραιότητά μας ήταν, είναι και θα παραμείνει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η δυνατότητά μας να προχωρήσουμε στο επόμενη βήμα θα στηριχθεί στην αυστηρή τήρηση αυτών που αποφασίστηκαν.

Κάθε μέρα που περνά πρέπει να προσαρμοζόμαστε περισσότερο, τηρώντας με ακόμα πιο αυστηρό τρόπο τα μέτρα προστασίας. Χάρη στις θυσίες και την αποφασιστικότητα όλων μας, προχωρούμε αισιόδοξα μπροστά. Τηρούμε τα μέτρα, μένουμε υγιείς, μένουμε ασφαλείς».