Τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12:00 σε όλα τα Δημόσια Κέντρα Υγείας, εξήγγειλαν σε κοινή ανακοίνωση τους η ΠΑΣΥΚΙ και ο Κλάδος Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, για τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων, εκφράζοντας απολογίες για την ταλαιπωρία που τυχόν θα προκληθεί στους ασθενείς από τις προγραμματιζόμενες κινητοποιήσεις τους.

Στην ανακοίνωση, ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ καλούν την Εκτελεστική και τη Νομοθετική Εξουσία να συνδράμουν καταλυτικά έτσι ώστε η αρνητική πορεία να ανατραπεί και να οδηγηθούν τα πράγματα προς την ορθή κατεύθυνση και να επιδειχθεί σεβασμός προς τα εργασιακά θέσμια, για να μπορέσει να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων.

Οι δύο συντεχνίες αναφέρονται σε «έμπρακτη έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύεται εκ μέρους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) προς την ιατρική κοινότητα και ειδικότερα προς τους Προσωπικούς Ιατρούς (ΠΙ) του Δημοσίου, αλλά και προς τους θεσμούς που τους εκπροσωπούν» και εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια.

“Τέτοιου είδους συμπεριφορές πλήττουν την ποιότητα και ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς, ενώ ο αυταρχισμός που επιδεικνύεται επενεργεί αρνητικότητα στην ομαλή λειτουργία του ΓεΣΥ”, αναφέρουν.

«Καταγγέλλουμε την αδιαφορία και την απαξιωτική στάση προς τους συνδικαλιστικούς φορείς που εκπροσωπούν τους Προσωπικούς Ιατρούς του Δημοσίου και πραγματικά διερωτόμαστε για τον σκοπό της συνάντησης που έχει καθοριστεί για διαβούλευση στις 15 Ιουνίου, αφού έχουν όλα προαποφασιστεί», προστίθεται.

Όπως διαφαίνεται, συνεχίζουν, κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις για τους γιατρούς χωρίς τους γιατρούς και να προωθούν ερήμην τους πολιτικές που αφορούν τη δημόσια υγεία – «να επιβάλλουν αυθαίρετες αποφάσεις, να καταπατούν δικαιώματα και συμφέροντα παρακάμπτοντας τα εργασιακά θέσμια, να ερμηνεύουν και να εφαρμόζουν νόμους και κανονισμούς κατά το δοκούν και όλ’ αυτά χωρίς να μπορούν να τεκμηριώσουν την ωφελιμότητα των αποφάσεών τους».

Συναφώς, αναφέρεται, οφείλουμε καθηκόντως να επισημάνουμε και το γεγονός ότι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μονομερώς καταστρατηγούν την ίδια τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ, η οποία προνοεί ισότιμη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, αφού σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα πλάνα που έχουν καταρτιστεί, προβλέπονται εφημερίες ελάχιστων ωρών και ημερών και μόνο σε συγκεκριμένα αστικά κέντρα – ειδικότερα οι εφημερίες καθορίζονται στις 8 ώρες τα Σάββατα και σε 4 απογευματινές ώρες για Κυριακές και αργίες.

«Όπως διαφαίνεται επίσης απώτερος στόχος είναι το κλείσιμο των εφημερευόντων απομακρυσμένων κέντρων υγείας του ΟΚΥπΥ, π.χ. Πύργου, Πλατρών κ.λπ., εφόσον δεν περιλαμβάνονται στις εφημερίες του ΓεΣΥ και δεν αποζημιώνονται από τον ΟΑΥ. Να σημειωθεί περαιτέρω ότι ούτως ή άλλως τα συγκεκριμένα κέντρα υγείας θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσουν λόγω της μη στελέχωσης από ΠΙ, μιας και οι συνάδελφοι ΠΙ που κάλυπταν αυτές τις εφημερίες, τώρα πλέον θα πρέπει να εφημερεύουν στα Δημόσια Νοσηλευτήρια», σημειώνεται.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν ΠΑΣΥΚΙ και ΠΑΣΥΔΥ, πρόβλημα δημιουργείται και με τους Παιδιάτρους των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, οι οποίοι ήδη εφημερεύουν για τις ανάγκες των κλινικών. Αυτοί, σημειώνεται, είτε θα απαλλαγούν από την υποχρέωση επιπρόσθετων εφημερίων ΠΙ είτε δεν θα υπάρχουν διαθέσιμοι Παιδίατροι για να καλύψουν τις εφημερίες των Παιδιατρικών Κλινικών.

Σημειώνουν ότι εύλογα προκύπτει και το ερώτημα κατά πόσον ο ΟΚΥπΥ έχει το δικαίωμα να παραχωρεί δημόσιους χώρους, εξοπλισμό και υποστηρικτικό προσωπικό του δημοσίου σε ιδιώτες.

«Καταληκτικά με υπευθυνότητα επισημαίνουμε ότι οι συμπεριφορές του ΟΑΥ και ΟΚΥπΥ, η απουσία ουσιαστικού διαλόγου και η λήψη μονομερών αποφάσεων από μέρους τους δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο από τη λήψη δυναμικών μέτρων», αναφέρουν τέλος.

Πηγή: ΚΥΠΕ