Τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίας, στις 24 Ιουνίου, για το θέμα της διαχείρισης ελαστικών, με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά στον χώρο διαχείρισης ελαστικών στην περιοχή του Βασιλικού, αποφάσισε την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι ύστερα από την πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή του βασιλικού η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής οφείλει να εξετάσει με κάθε προσοχή το θέμα, το οποίο επιφέρει ζητήματα περιβαλλοντικά, οικονομικά, με άμεσες συνέπειες στα θέματα υγείας και ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Όπως δήλωσε, «η πυρκαγιά στον χώρο διαχείρισης ελαστικών στην περιοχή Βασιλικού, με όλες τις καταστροφικές συνέπειές της, ανέδειξε για ακόμα μια φορά την ανεπάρκεια και την προχειρότητα που επιδεικνύει η Κυβέρνηση στη διαχείριση των αποβλήτων», για να προσθέσει πως «δεν είναι πρώτη φορά, που παρατηρούνται τέτοιου είδους ατυχήματα, σε χώρους διαχείρισης ελαστικών».

«Πρέπει να πω», πρόσθεσε, «ότι εισπράττονται εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των ελαστικών, η οποία διαχείριση δεν θα γίνει πλέον, αφού τα ελαστικά έχουν καεί».

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, «η διαχείριση των ελαστικών στο τέλος του κύκλου ζωής τους διέπεται από κοινοτικές οδηγίες και εθνικές νομοθεσίες, έτσι ώστε να προλαμβάνονται και να μειώνονται οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ειδικότερα δε, στα επιφανειακά ύδατα, το έδαφος την ατμόσφαιρα και την υγεία του ανθρώπου».

Σημειώνεται ότι στη συνεδρία έχουν κληθεί να παραστούν όλα τα αρμόδια Υπουργεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και κάτοικοι της περιοχής, ώστε να δοθούν απαντήσεις στα συγκεκριμένα ζητήματα.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε ότι στη συνεδρία θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, το θέμα της μόλυνσης από την καύση των ελαστικών, το θέμα της καύσης, καθώς επίσης θα εξεταστεί γιατί δεν έχει λειτουργήσει ακόμα ο Πυροσβεστικός Σταθμός, που όπως είπε, «έπρεπε να είναι έργο προτεραιότητας και έπρεπε να παραδοθεί από το 2019, ενώ είμαστε στο 2022 και δεν έχει γίνει ακόμα κάτι».

Επιπλέον, είπε ότι θα συζητηθεί παράλληλα το θέμα των εκπομπών των ρύπων, που εκπέμπουν τα φουγάρα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, τα οποία πρόσθεσε «εδώ και μεγάλο διάστημα εκπέμπουν και η ΑΗΚ δεν έχει δώσει τις σχετικές μετρήσεις, οι οποίες καταγράφουν τη ζημιά που προκαλούν στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων και στο περιβάλλον».

Εξάλλου, ο κ. Ορφανίδης ανέφερε ότι από το 2017 έχει ζητήσει με επιστολή του την τοποθέτηση όλων των υπηρεσιών, σχετικά με τη μετακίνηση των ελαστικών στην περιοχή Ιδαλίου, για να σημειώσει ότι από το 2017 δεν έχει λάβει δυστυχώς καμιά απάντηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ