Παρά το γεγονός ότι διαφάνηκε πως σήμερα θα παιζόταν η τελευταία πράξη σε ό,τι αφορά την συμφωνία για τον θεσμό της ΑΤΑ, αφού οι συντεχνίες θα αποφάσιζαν από κοινού κατά πόσο θα γινόταν αποδεκτή ή όχι η πρόταση του Υπουργού Εργασίας, ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Από τις 12 το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη νέα κρίσιμη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου με εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΑΣΥΔΥ, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, για το θέμα της ΑΤΑ.

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ο Υπουργός Εργασίας, δήλωσε και πάλι αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων, χωρίς ωστόσο να μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Λόγω της συνάντησης με τον κ. Παναγιώτου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ακύρωσαν την πανσυνδικαλιστική σύσκεψη που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν οριστικά για το κατά πόσο αποδέχονται την μεσολαβητική πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εργασίας προτείνει απόδοση της ΑΤΑ από τον επόμενο μήνα στο 66,7%, με μια μεταβατική συμφωνία που να ισχύει έως το τέλος του 2025, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο διάλογος για μια μόνιμη ρύθμιση.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την πλευρά τους, κυρίως η ΣΕΚ και η ΠΕΟ, ζητούν να υπάρξει σμίκρυνση του χρονοδιαγράμματος της νέας μεταβατικής συμφωνίας για την ΑΤΑ μέχρι το 2024, οπόταν και θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα.

Oι εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ εξέτασαν ήδη την πρόταση και την αποδέχθηκαν με ενδοιασμούς ως έχει, χωρίς να αποκλείεται τυχόν διαφοροποιήσεις να τις οδηγήσουν επαναξιολόγηση της απόφασης τους.

Το επόμενο ορόσημο είναι η προσπάθεια διευθέτησης μιας νέας κοινής συνάντησης τοων οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων, με τον Υπουργό Εργασίας να προσπαθεί να βεβαιωθεί πως, πριν να βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι οι δύο πλευρές, θα δημιουργηθούν οι προοπτικές που θα τις οδηγήσουν σε επίτευξη συμφωνίας, για την ΑΤΑ.