Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να έχουν ως πρωταρχικό στόχο το Κίεβο και την προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη, εκτιμά με βάση τις στρατιωτικές πληροφορίες που έχει συλλέξει το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σε πρωινή ενημέρωση το Υπουργείο αναφέρει πως βορείως της ουκρανικής πρωτεύουσας συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες.

Οι ρωσικές δυνάμεις που προωθούνται προς την πόλη από τα βορειοανατολικά έχουν καθυστερήσει στην προέλασή τους. Οι δυνάμεις που κατεβαίνουν προς το Κίεβο από το βορειοδυτικά, από την κατεύθυνση του Χοστόμελ, έχουν απωθηθεί από την άγρια ουκρανική αντίσταση. Ο όγκος των ρωσικών δυνάμεων δε, παραμένει περισσότερο από 25 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, συμπληρώνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στην αποτίμηση της κατάστασης αναφορικά με το Κίεβο.

Τονίζεται, τέλος, ότι παρά τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου, «το Κίεβο παραμένει η πρωταρχική στρατιωτική επιδίωξη της Ρωσίας και είναι πιθανό (οι ρωσικές δυνάμεις) να δώσουν προτεραιότητα στην απόπειρα να περικυκλώσουν την πόλη τις ερχόμενες εβδομάδες».

Στη νυχτερινή ενημέρωση από το Υπουργείο αναφερόταν πως οι ρωσικές δυνάμεις που κινούνται από την Κριμαία ακόμα προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ ώστε να κατευθυνθούν δυτικά προς την Οδησσό. Οι δυνάμεις αυτές, ωστόσο, έχουν σημειώσει λίγη πρόοδο την τελευταία εβδομάδα.

Παράλληλα, πρόσθετε το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, οι ναυτικές δυνάμεις της Ρωσίας συνεχίζουν να έχουν αποκλεισμένη την ακτή της Ουκρανίας και να πραγματοποιούν πυραυλικές επιθέσεις κατά στόχων σε διάφορα σημεία της επικράτειας.

Σημειωνόταν πως αυτός ο θαλάσσιος αποκλεισμός μάλλον θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία, αποτρέποντας ζωτικές προμήθειες από το να φτάσουν στον πληθυσμό.