Έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας σε προκαταρκτική μορφή η μελέτη του οίκου για το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector και την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει σταλεί το τελικό κείμενο της μελέτης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου.

Ερωτηθείς αν έχει παραληφθεί η μελέτη του οίκου για τον EuroAsia Interconnector, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι έχει γίνει μια προκαταρκτική ετοιμασία της μελέτης (Draft) την οποία «ακόμη δεν έχω μελετήσει και ζητήσαμε να την ολοκληρώσει για να μας παρουσιαστεί επίσημα».

«Λόγω της καθυστέρησης που είχαμε στην αρχή και η οποία οφειλόταν στο ότι έπρεπε να περάσουμε από μια διαδικασία δημοσίων προσφορών για διεξαγωγή μελέτης που να είναι σύννομη, θα έχουμε το τελικό κείμενο της μελέτης τέλος Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε στο ΚΥΠΕ πως μετά την παραλαβή της τελικής μελέτης, αυτή θα μελετηθεί για να διαπιστωθεί πώς αξιολογείται το όλο έργο και «η πολιτική απόφαση σε σχέση με συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στον EuroAsia Interconnector θα μπορεί να παρθεί εντός Δεκεμβρίου».

Σημειώνεται ότι η μελέτη θα αφορά την αξιολόγηση του EuroAsia Interconnector Ltd σε τέσσερα σημεία, που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα του έργου, τη σύγκριση του με εναλλακτικές λύσεις όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο της Κύπρου, τη γεωστρατηγική του αξία και τη Δέουσα Επιμέλεια (due diligence) για το έργο.

Ο EuroAsia Interconnector αφορά τη διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας (μέσω Κρήτης), ισχύος 2.000MW.