Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προανήγγειλε ακόμα πως με την επιστροφή του στην Κύπρο θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας πως η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται συλλογικότητα.

Σε σχέση με τη σύνοδο του ΕΛΚ, ο ΠτΔ ανακοίνωσε πως σε συντονισμό με την Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, η οποία συμμετέχει επίσης στη σύνοδο του ΕΛΚ, επιτεύχθηκε η συμπερίληψη του Κυπριακού στο προσχέδιο της ανακοίνωσης για τις 10 βασικές προτεραιότητες του ΕΛΚ για την επόμενη πενταετία. Όπως σημείωσε, η αναφορά αυτή αποτελεί ένδειξη των μηνυμάτων που έχουν σταλεί στη διεθνή κοινότητα σε σχέση με τον ρόλο της ΕΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης και στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τον καθορισμό των ονομάτων της ηγεσίας των θεσμών της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται, ανέφερε, είχε επικοινωνία χθες το βράδυ με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, την οποία αναμένεται να συναντήσει πριν την έναρξη της συνόδου.

Τόνισε πάντως πως ελπίζει να υπάρξει κατάληξη στη συζήτηση για τα ονόματα για την ηγεσία της ΕΕ, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ