Τα πρώτα κλειδιά σε φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ παραδόθηκαν σήμερα στο Apollonia Students Hall, που ανήγειρε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, στη Λεμεσό, με στόχο την προσφορά φοιτητικών εστιών με χαμηλό ενοίκιο.

Συνολικά, 180 φοιτητικές εστίες με ενοίκιο μόλις 250 ευρώ, παραδόθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην περιοχή έναντι του Ιερού Ναού Αγίου Αρσενίου και Παϊσίου και του Τσιρείου Σταδίου, σε φοιτητές και φοιτήτριες, στη βάση κριτηρίων μοριοδότησης.

«Σήμερα παραδίδουμε ένα σημαντικό έργο στην κυπριακή κοινωνία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών και Τμήματος Ακινήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Στέλιος Γεωργίου, προσθέτοντας ότι, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα παραδοθούν και οι υπόλοιπες φοιτητικές εστίες, που στο σύνολό τους φτάνουν τις 290.

«Έμπρακτα η Εκκλησία δείχνει τη στήριξή της στις ευπαθείς ομάδες και στηρίζουμε τις ευάλωτες ομάδες με πολύ χαμηλό και επιχορηγούμενο ενοίκιο», πρόσθεσε και υπέδειξε ότι στην τιμή του ενοικίου περιλαμβάνεται η επίπλωση, η σύνδεση στο διαδίκτυο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τα κοινόχρηστα και ο χώρος στάθμευσης.

Στον χώρο, πρόσθεσε, θα λειτουργήσει μίνι μάρκετ, γυμναστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρος πλυντηρίων και αναγνωστήριο, ενώ στους επόμενους 3-4 μήνες θα είναι έτοιμο και καφεστιατόριο.

Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του ΤΕΠΑΚ, Βασίλης Πρωτοπαπάς, δήλωσε ότι «σήμερα είναι μια όμορφη μέρα για το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές μας».

Εξέφρασε τις ευχαριστίες του πανεπιστημίου προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και προσωπικά προς τον Αρχιεπίσκοπο αφού, όπως ανέφερε, «είναι ένα δικό του όραμα που έγινε με προσωπική του εμπλοκή».

«Είναι ένας άθλος που καταφέραμε να κερδίσουμε τη χρονιά, να μπουν οι φοιτητές μέσα», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό γιατί μας προσφέρει τη δυνατότητα να δώσουμε φτηνή στέγη στους φοιτητές και αυτό ήδη αντανακλάται στο ότι έχουμε φέτος 25% αύξηση των φοιτητών».

Σημείωσε, ακόμη, πως με τις φοιτητικές εστίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου ικανοποιήθηκαν φέτος όλες οι αιτήσεις φοιτητών, από οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων.

Την ίδια ώρα, επεσήμανε πως η τοποθεσία των νέων φοιτητικών εστιών, σε συνάρτηση με την μελλοντική ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ στον πρώην βρετανικό οικισμό Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια, αναμένεται να δώσει νέα προοπτική και να επεκτείνει το πανεπιστήμιο έξω από το κέντρο της πόλης.

«Θα υπάρχουν αστικά λεωφορεία, με τα οποία συνεργαζόμαστε ήδη για να πηγαινοέρχονται οι φοιτητές, θα επεκτείνουμε τα δρομολόγια και το βράδυ για να μπορούν να εξυπηρετούνται», είπε και πρόσθεσε ότι «με την ανάπτυξη των δικών μας εστιών στο Βερεγγάρια, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κέντρο φοιτητών, πέραν των 700, που θα αλλάξει την περιοχή και τη σχέση της περιφέρειας της πόλης με το κέντρο».

Τις ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου «γι’ αυτή τη μεγάλη προσφορά προς την Παιδεία, το Πανεπιστήμιο και τους άπορους μας φοιτητές», εξέφρασε και ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Νικόλας Ιορδάνους.

«Είναι μια μέρα κομβική, πολύ σημαντική, γιατί εκεί που δεν υπήρχε δυνατότητα να καλύψουμε τις μεγάλες ανάγκες οι οποίες υπάρχουν, όσον αφορά τη στέγαση φοιτητών μας, ήρθε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και με προσωπική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου δημιουργήθηκε αυτό το σπουδαίο έργο, τόσο για το ΤΕΠΑΚ όσο και για τη Λεμεσό», συμπλήρωσε.

Ο πρώτος φοιτητής που παρέλαβε το διαμέρισμά του, ο Αντώνης Αντωνιάδης, εξέφρασε στα ΜΜΕ τη χαρά του για την πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής, η οποία, όπως είπε, «θα λύσει ένα πρόβλημα που βασάνιζε τη Λεμεσό και τους φοιτητές αλλά και το πανεπιστήμιό μας, γιατί θα δώσει στέγη με μικρό σχετικά ποσό, σε πολλούς φοιτητές».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η διαφορά στην τιμή του ενοικίου είναι μεγάλη, αφού αλλού τα ενοίκια έφταναν τα 550 και 600 ευρώ.

Σημειώνεται ότι χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, μετέβη προσωπικά στις φοιτητικές εστίες και επιθεώρησε τις εργασίες και τις φοιτητικές εστίες, πριν αυτές παραδοθούν σήμερα στους φοιτητές.