Ανησυχία προκαλεί ο τρόπος που γίνεται η διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία, αφού συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων φαίνεται να οφείλονται στις εξωσχολικές δραστηριότητες μαθητών.

Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν στα σχολεία 18 κρούσματα, τα πλείστα εκ των οποίων κατανέμονται στις Επαρχίες Λάρνακας, Λεμεσού και Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Τα κρούσματα αυτά έχουν θέσει σε συναγερμό την Ομάδα ιχνηλάτησης, που προσπαθεί να εντοπίσει τις επαφές των μαθητών και να θέσει υπό έλεγχο τις εστίες μετάδοσης.

Στη Λεμεσό πρόλαβαν να δημιουργηθούν εστίες σε κάποια σχολεία, όπως το ιδιωτικό Grammar School, που ανακοίνωσε χθες πως θα παραμείνει κλειστό για 14 μέρες, προκειμένου να σταματήσει τη διασπορά του κορωνοϊού. 

Στο σχολείο εντοπίστηκαν πέντε κρούσματα, που προέρχονται από δύο εστίες μετάδοσης.

Δύο μαθητές του ιδιωτικού σχολείου, μαζί με άλλους δύο σε γυμνάσια στη Λεμεσό, συνδέονται με αθλητικό χώρο, όπου γίνονται εξωσχολικές δραστηριότητες.

Εστία μετάδοσης που διείσδυσε και σε άλλο σχολείο της Λεμεσού, δημιουργήθηκε και στο γυμνάσιο Λινόπετρας, όπου διαγνώστηκαν θετικοί μία μαθήτρια και ένας μαθητής.

Τα δύο παιδιά είχαν επαφή με τρίτο μαθητή άλλου γυμνασίου της Επαρχίας Λεμεσού, που είναι επίσης θετικός στην covid-19.

Χθες ανακοινώθηκε και κρούσμα σε τμήμα στο γυμνάσιο Καθολικής και τέθηκαν σε αυτοπεριορισμό όλοι οι μαθητές του τμήματος.

Ως γνωστό, αποφασίστηκε να τεθούν σε ισχύ από σήμερα και για δύο εβδομάδες, νέα έκτακτα μέτρα στις Επαρχίες Λάρνακας και Ελεύθερης Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με αυτά, απαγορεύονται οι προπονήσεις και οι αγώνες αθλητών κάτω των 18 ετών, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και διοργανώσεις.

Απαγορεύονται οι απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας καις συστήνεται αυστηρά η τήρηση των μέτρων σε χώρους όπου πραγματοποιούνται πρόβες ή και εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε πριν τα απανωτά κρούσματα σε σχολεία στην Επαρχία Λεμεσού και δεν αποκλείεται η επέκτασή τους και σε αυτήν.

Στο υπουργείο Παιδείας, γίνονται σκέψεις για εντατικοποίηση της εποπτείας στις σχολικές μονάδες, όσον αφορά στην πιστή εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας και των όσων περιλαμβάνονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα.