Πρέπει να λυθεί το συντομότερο το πρόβλημα το πράσινο βέλος που παρατηρείται σε σημεία όπου έχουν τοποθετηθεί σταθερές κάμερες τροχαίας, δήλωσε μιλώντας στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης.

Απαντώντας στις έντονες παρατηρήσεις βουλευτών ο κ. Βαφεάδης παραδέχθηκε ότι το πράσινο βέλος το οποίο σβήνει για κάποια δευτερόλεπτα, ενόσω το φανάρι είναι κόκκινο, “λειτουργεί αρνητικά για το σύστημα φωτοεπισήμανσης, αφού τιμωρεί με εξώδικα πολίτες που δεν θα έπρεπε να τιμωρηθούν”.

Ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι είναι προσωπική του δέσμευση ότι θα εξευρεθούν λύσεις, μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση των εξωδίκων προστίμων τα οποία σε αυτή την εποχή είναι εξοντωτικά, όπως είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι εξετάζεται και το θέμα των βαθμών ποινής, ενώ ανέφερε ότι περισσότερο από 40% των εξωδίκων δεν παραλαμβάνονται από οδηγούς οι οποίοι αγνοούν τις συστημένες επιστολές.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τοποθέτησης χρονοδιακόπτη στα φώτα τροχαίας, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι δεν θα είναι συμβατός με τα έξυπνα φώτα τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν στις διασταυρώσεις.

Ο βοηθός διευθυντής της Τροχαίας Αρχηγείου Χάρης Ευρυπίδου παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία υπήρξαν συνολικά 247.747 περιστατικά παραβιάσεων του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που καταγράφηκαν από κάμερες. Από αυτά πληρώθηκαν 90.961 μέχρι 31 Αυγούστου 2023.

Τα αδικήματα αφορούν 143.470 υπερβάσεις του ορίου ταχύτητας, 22.032 οχήματα πέρασαν την πράσινη γραμμή και 12.971 πέρασαν με κόκκινο φανάρι.