Έφτασε η ώρα της αλήθειας σε σχέση με τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτού, καθώς σήμερα θα παραδοθεί το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, δύομισι περίπου μήνες μετά τον διορισμό του, αναμένεται να παραδώσει το απόγευμα την έρευνα του, στην οποία θα διαφανεί κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί η καταγγελία ότι ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας συνομιλούσε με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε σε πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών, με σκοπό να πλήξει επαγγελματικά την διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους και την βοηθό της Αθηνά Δημητρίου.

Το πόρισμα Αιμιλιανίδη το οποίο χαρακτηρίζεται ογκωδέστατο παραμένει άγνωστο. Στο πόρισμα περιλαμβάνονται δεκάδες καταθέσεις που λήφθηκαν τους τελευταίους μήνες από πρόσωπα εντός και εκτός φυλακών, τις δύο καταγγέλλουσες, τον βαρυποινίτη, την Υπουργό Δικαιοσύνης, την πρόεδρο του Συμβουλίου Αποφυλακίσεως, τον ανώτερο αξιωματικό και τον Αρχηγό της Αστυνομίας καθώς και άλλα μέλη του Αστυνομικού σώματος.

Σημαντικό τεκμήριο θεωρείται το κινητό τηλέφωνο που είχε παράνομα στην κατοχή του ο βαρυποινίτης, το οποίο πέρασε από δικανικό έλεγχο. Από έλεγχο πέρασε και κινητό που ζητήθηκε και παρέδωσε ο Διοικητής της ΥΚΑΝ.

Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο μέσα από το πόρισμα προκύπτουν ποινικά αδικήματα, καθώς σε αυτή την περίπτωση ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για περεταίρω διερεύνηση από την Νομική Υπηρεσία.

Ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο θα αρθεί η διαθεσιμότητα του Μιχάλη Κατσουνωτού. Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, όταν παρέτεινε για τελευταία φορά τη διαθεσιμότητα του, άφησε να νοηθεί ότι σήμερα, με την κατάθεση του πορίσματος στον γενικό εισαγγελέα, προτίθεται να άρει την διαθεσιμότητα και ο αξιωματικός να επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρούν οι δικηγόροι της Άννας Αριστοτέλους, υποδεικνύοντας ότι άρση διαθεσιμότητας μπορεί να υπάρξει αν δεν προκύπτουν αδικήματα από το πόρισμα.

Υπενθυμίζουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο ακόμα ποινικές έρευνες που αποφασίστηκαν μετά από καταγγελία του Μιχάλη Κατσουνωτού. Η μία διεξάγεται από 4 ποινικούς ανακριτές και αφορά την πιθανή διακίνηση κινητών και ναρκωτικών στις Φυλακές και η άλλη, τη διαρροή ηλεκτρονικού μηνύματος σε εφημερίδα.