Το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη σημερινή του συνεδρία, ενέκρινε την πρόταση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, για παραχώρηση Πασχαλινού Επιδόματος για το 2021 σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Δικαίωμα στο πασχαλινό επίδομα έχουν όσοι ήδη λαμβάνουν επίδομα χαμηλοσυνταξιούχου και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που περιγράφονται πιο κάτω.

Οι δικαιούχοι είναι περί τις 17.000 συνταξιούχοι και η δαπάνη είναι μέχρι και €3,8 εκατομμύρια.

Η καταβολή του επιδόματος βασίζεται στο συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που αποκτήθηκε το προηγούμενο έτος, δηλαδή για φέτος θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα του 2020.

Για νοικοκυριό ενός ατόμου, το συνολικό όριο ανέρχεται στο ποσό των €6.500 και για νοικοκυριό δύο ατόμων το όριο τίθεται στο ποσό των €11.000. Σημειώνεται ότι το εισοδηματικό όριο για νοικοκυριό δύο ατόμων αυξήθηκε από €9.750, που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σε €11.000, ώστε να επωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά των δύο ατόμων με χαμηλά εισοδήματα.

Τα πιο πάνω εισοδηματικά όρια για μονήρες νοικοκυριό και ζεύγος θα αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω, ανάλογα με τη σύνθεση του υπόλοιπου νοικοκυριού, σύμφωνα με τις κλίμακες που ισχύουν και για την αναπροσαρμογή του ορίου της φτώχειας, δηλαδή θα αυξάνονται κατά 30% του €6.500 (κατά €1.950 δηλαδή) για κάθε εξαρτώμενο κάτω των 14ων ετών και κατά 50% του €6.500 (κατά €3.250 δηλαδή) για κάθε εξαρτώμενο άνω των 14ων ετών.

Το ποσό του επιδόματος ανέρχεται στα €190 και δικαιούχοι είναι μόνο συνταξιούχοι, δηλαδή νοικοκυριά με ένα συνταξιούχο που πληρούν τα κριτήρια θα λάβουν €190 και νοικοκυριά με δύο συνταξιούχους θα λάβουν €380.

Το Πασχαλινό Δώρο για δικαιούχους του Σχεδίου Ενίσχυσης Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα (Χαμηλοσυνταξιούχων) θα είναι διαθέσιμο στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23/4/2021.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν οποιαδήποτε επιπλέον αίτηση για να λάβουν το Πασχαλινό Δώρο.

Σημειώνεται ότι με αντίστοιχες αποφάσεις της Κυβέρνησης, το μέγιστο επίδομα σε Χαμηλοσυνταξιούχους αυξήθηκε από €150 σε €369, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν συνολικά εισοδήματα που υπερβαίνουν το όριο της φτώχειας, δηλαδή άνω των €710 μηνιαίως, ενώ με αποφάσεις της Κυβέρνησης όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούνται:
• Παροχή Χριστουγεννιάτικου Δώρου,
• Δωρεάν 4ήμερες διακοπές,
• Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσω του ΓΕΣΥ,
• Δωρεάν διακίνηση με δημόσιες συγκοινωνίες