Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση και πάταξη του φαινομένου πυροβολισμού των προστατευόμενων, μη θηρεύσιμων άγριων πτηνών λαμβάνει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε σημερινή απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή σε κοινοβουλευτική ερώτηση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Χαράλαμπου Θεοπέμπτου συνολικά 3151 άγρια πτηνά έχουν φιλοξενηθεί στο Κέντρο Περίθαλψης και Αποκατάστασης της Αγρίας Ζωής της Υπηρεσίας Θήρας τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πιο αναλυτικά:

• 631 άγρια πτηνά έτυχαν περίθαλψης μετά από τραυματισμό, δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα, τοξίνωση από μόλυβδο πρόσκρουση σε όχημα, ξόβεργα και τραυματισμό σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

• 1263 άγρια πτηνά φιλοξενήθηκαν ως ορφανά.

• 1235 πτηνά κατασχέθηκαν από διάφορους χώρους.

• Και 22 πτηνά έτυχαν περίθαλψης μετά από πυροβολισμό.

Όπως αναφέρεται στην απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών τα τελευταία δέκα χρόνια προέκυψαν 116 καταγγελίες σε όλες τις επαρχίες για το αδίκημα του παράνομου πυροβολισμού προστατευόμενων, μη θηρεύσιμων άγριων πτηνών.

Για πάταξη του φαινομένου η Υπηρεσία Θήρας λαμβάνει σειρά μέτρων όπως περιπολίες στις περιοχές όπου παρουσιάζονται αυξημένα επεισόδια και καταγγελίες και έκδοση εξώδικων προστίμων σε πρόσωπα που έχουν συμμετοχή.

Γίνονται επίσης στοχευμένες εκστρατείες σε συγκεκριμένες περιοχές και επισκέψεις σε σχολεία στις περιοχές όπου εμφανίζονται σε μεγαλύτερη συχνότητα και πυκνότητα κρούσματα παράνομου πυροβολισμού προστατευόμενων μη θηρεύσιμων ειδών άγριων πτηνών, με στόχο την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Επισκέψεις γίνονται και σε Κυνηγετικούς Συλλόγους και άλλα οργανωμένα σύνολα με στόχο την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των κυνηγών, καθώς και άλλων ομάδων πολιτών.
Δόθηκαν επίσης στην δημοσιότητα υποθέσεις λαθροθηρίας από τις οποίες προέκυψαν σχετικά μεγάλα εξώδικα πρόστιμα, έτσι ώστε η δημοσίευσή τους να λειτουργήσει αποτρεπτικά.