Σφραγισμένες σακούλες με συνολικά 2,3 τόνους κοκαΐνης ξεβράστηκαν σε βόρεια γαλλική ακτή τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με πηγή με γνώση του ευρήματος.

Τα ναρκωτικά βρέθηκαν σε δύο παρτίδες σφραγισμένων συσκευασιών στην ακτή της Μάγχης της Νορμανδίας, μία την Κυριακή και μία την Τετάρτη, είπε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η συνολική αξία της κοκαΐνης που βρέθηκε υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Την Κυριακή, αρκετές σακούλες συνολικού βάρους 850 κιλών βρέθηκαν στην παραλία Ρεβίλ κοντά στο βόρειο άκρο της Νορμανδίας και έξι άλλες σακούλες βρέθηκαν την Τετάρτη στην κοντινή παραλία Vicq-sur-Mer.

Η αστυνομία εξακολουθεί να είναι αβέβαιη από πού προήλθε η κοκαΐνη — αν οι διακινητές την πέταξαν σκόπιμα στη θάλασσα για να αποφύγουν τη σύλληψη ή αν χάθηκε από τις βάρκες τους όταν ο καιρός ήταν έντονος, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές της έρευνας.

Οι τοπικές ναυτιλιακές αρχές δήλωσαν ότι βρίσκονταν σε «ειδική επιτήρηση» στην περιοχή χρησιμοποιώντας αεροσκάφη, χωρίς να εντοπίσουν άλλα ναρκωτικά μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Η τελευταία φορά που ένα σημαντικό φορτίο κοκαΐνης ξεβράστηκε στις γαλλικές ακτές ήταν το 2019, όταν συνολικά 1,6 τόνοι βρέθηκαν σκορπισμένοι σε όλη τη γαλλική ακτή του Ατλαντικού.

Την Τετάρτη, η Κυβέρνηση είπε ότι είχε κατασχέσει 27 τόνους κοκαΐνης πέρυσι, πενταπλάσια ποσότητα σε σχέση με πριν 10 χρόνια, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει έξαρση στη διακίνηση και τη χρήση του ναρκωτικού.

Οι κατασχέσεις αυξήθηκαν κατά 5% πέρυσι σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, με περισσότερα από τα μισά ναρκωτικά να προέρχονται από τις Δυτικές Ινδίες και τη Γαλλική Γουιάνα στη Νότια Αμερική.

Καθώς το παράνομο εμπόριο έχει διογκωθεί, η περισσότερη κοκαΐνη εισέρχεται πλέον στην Ευρώπη μέσω βόρειων λιμανιών όπως το Ρότερνταμ, η Αμβέρσα, το Αμβούργο και η Χάβρη της Γαλλίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων