Οι βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας «έχασαν σημαντική ευκαιρία ανάληψης δράσης που ίσως θα είχε αποτρέψει» την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Manchester Arena, αναφέρει το πόρισμα ανεξάρτητης έρευνας.

Στην τρομοκρατική επίθεση της 22ας Μαΐου 2017 στο συναυλιακό χώρο που μόλις είχε φιλοξενήσει συναυλία της Αριάνα Γκράντε έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Το πόρισμα του πρώην δικαστή σερ Τζον Σόντερς σημειώνει πως η MI5 και η αντιτρομοκρατική αστυνομία θα μπορούσαν να είχαν μοιραστεί και αξιολογήσει πιο σωστά τις πληροφορίες που είχαν για τον δράστη Σαλμάν Αμπέντι, ήδη επί επταετία πριν από το βομβιστικό χτύπημα.

«Υπήρχε μία ρεαλιστική πιθανότητα πως θα μπορούσε να είχε αποκτηθεί κάποια πληροφορία ασφαλείας που θα οδηγούσε σε δράση, η οποία ίσως να είχε οδηγήσει σε ενέργειες που θα απέτρεπαν την επίθεση», είπε ο επικεφαλής της έρευνας.

Η έκθεση Σόντερς αναφέρεται επίσης στη ριζοσπαστικοποίηση του γεννηθέντος στο Μάντσεστερ 22χρονου δράστη και την προετοιμασία της βομβιστικής επίθεσης.

Οι οικογένειες των θυμάτων χαρακτήρισαν με δήλωσή τους το πόρισμα «συγκλονιστικό».

Ο Βρετανοκύπριος Άντριου Ρούσος, πατέρας του νεαρότερου θύματος της επίθεσης, της 8χρονης Σάφι Ρούσου, δήλωσε ότι κατά την άποψή του «η ΜΙ5 έχει βαμμένα τα χέρια της με αίμα».

Πηγή: ΚΥΠΕ