Σε μια ομιλία 50 περίπου λεπτών ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε το δικό του πρώτο στίγμα σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του για την διακυβέρνηση της Κύπρου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πανέτοιμος να αναλάβει τα ηνία της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι αντιλαμβάνεται πλήρως την βαριά ευθύνη που αναλαμβάνει.

Κατά την πρώτη του ομιλία στη Βουλή ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι κορυφαία του προτεραιότητα είναι η επίλυση του Κυπριακού, γνωρίζοντας τις δυσκολίες λόγω των μαξιμαλιστικών θέσεων της Τουρκίας που δεν επέτρεψαν όπως είπε, στους προηγούμενους Προέδρους να φράσουν στην λύση.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αναβάθμισης των σχέσεων εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, ενώ απευθύνθηκε προσωπικά στην Πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου σημειώνοντας είναι η πρώτη φορά που στο πηδάλιο του κράτους βρίσκονται εκπρόσωποι της μεταπολεμικής γενιάς. Πρόσθεσε ότι «οι νέες γενιές προσβλέπουν και προσδοκούν από εμάς να τους δώσουμε ελπίδα και να ηγηθούμε ως πρότυπα».

Είπε ακόμη ότι η ευθύνη είναι συλλογική για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς κει εξέφρασε την ελπίδα για μια παραγωγική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Ανέφερε ότι γνώμονας θα είναι το δημόσιο συμφέρον όχι ως μια αφηρημένη έννοια αλλά για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε ορισμένες νέες προτακτικές που επιθυμεί να εφαρμόσει σε σχέση με την συνεργασία με τη Βουλή:

• Ως ΠτΔ όπως είπε, θα απευθύνεται σε ετήσια βάση στη Βουλή για απολογισμό του νομοθετικού έργου του προηγούμενου έτους.

• Θα καθιερωθούν συναντήσεις με την πρόεδρο και τους αρχηγούς για τον ρόλο του κοινοβουλευτικού έργου και την πορεία της χώρας.

• Στενή συνεργασία Υπουργών και προέδρων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Θα επιζητεί όπως είπε τον μέγιστο και δυνατό έλεγχο και γι’ αυτό η Προεδρία θα εγκαθιδρύσει πρότυπη μονάδα εσωτερικού ελέγχου και δεοντολογίας.

«Αν για τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεγαλύτερο στοίχημα ήταν η διαχείριση της οικονομίας σε καιρούς δύσκολους για μένα σήμερα, ανάμεσα σε άλλα, το μεγάλο στοίχημα λέγεται εκσυγχρονισμός, διαφάνεια, λογοδοσία, ευημερία, ελπίδα και προοπτική για όλους τους πολίτες», ανέφερε. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Δεν έχω το μαγικό ραβδί για άμεσες λύσεις. Έχω όμως την ειλικρινή πολιτική βούληση, έχω το πλάνο και τον σχεδιασμό, έχω την μεθοδικότητα, την επιμονή και την εργατικότητα και γνωρίζω τις σύγχρονες μεθόδους για υλοποίηση πολιτικών».

Στο επίκεντρο όλων των πολιτικών θα βρίσκεται ο άνθρωπος και το ευ ζην του και αυτό θα ζητήσει από τους Υπουργούς του αύριο που θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους, όπως είπε.

Αναφέρθηκε τέλος, σε σειρά ανοικτών ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία η νέα κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων μίλησε για το μεταναστευτικό και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, την μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη και την επίσπευση του χρόνου εκδίκασης νέων υποθέσεων, την ανάγκη εφαρμογής της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2024 και την τεχνοκρατική υποστήριξη για εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης και των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό.