Ενημέρωση 22:47

Από αύριο, Πέμπτη, μέχρι και τις 22 Μαρτίου αναστέλλει τα μαθήματά του το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων που αποφασίστηκαν.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, του κυλικείου και των αθλητικών υποδομών, ενώ αναβάλλονται ή ακυρώνονται εκδηλώσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου για την ίδια περίοδο.
 
Οι διοικητικές υπηρεσίες, περιλαμβανομένης της Πρυτανείας και των Σχολών/Τμημάτων, θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά. Για τη λειτουργία τους τις επόμενες μέρες, σχετικές ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν μετά από εσωτερική διαβούλευση.

Οι φοιτητές μπορούν τις επόμενες μέρες/βδομάδες να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες εξ αποστάσεως φοίτησης μέσω του https://elearning.cut.ac.cy.

Ολόκληρη  η ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ: «Σε συνέχεια της σημερινής ανακοίνωσης του Υπουργείου Παιδείας, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοινώνει ότι αναστέλλει άμεσα τη διεξαγωγή μαθημάτων, από αύριο Πέμπτη 12 Μαρτίου μέχρι και τις 22 Μαρτίου.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία της Βιβλιοθήκης, του Κυλικείου και των Αθλητικών Υποδομών για την ίδια περίοδο. Ακόμη, αναβάλλονται ή ακυρώνονται οποιεσδήποτε εκδηλώσεις στους χώρους του Πανεπιστημίου για την ίδια περίοδο. Για άλλα θέματα (ταξίδια, κ.ά) ισχύουν προηγούμενες ανακοινώσεις.

Οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, περιλαμβανομένης της Πρυτανείας και των Σχολών/Τμημάτων, θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά. Για την περαιτέρω λειτουργία των υπηρεσιών τις επόμενες μέρες, σχετικές ρυθμίσεις θα ανακοινωθούν μετά από τη νενομισμένη εσωτερική διαβούλευση.

Οι φοιτητές μπορούν τις επόμενες μέρες/βδομάδες να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες εξ αποστάσεως φοίτησης μέσω του https://elearning.cut.ac.cy. Περισσότερα θα ανακοινωθούν προσεχώς».

Ενημέρωση 20:01

Γραπτή δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου

Παρά τον μειωμένο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Κύπρο, τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει εξ αρχής είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Η συνειδητή αυτή απόφαση, στη βάση της οποίας δεν πρέπει να αποκλείονται ακόμη πιο δραστικά μέτρα τις επόμενες μέρες υπό το φως και της απόφασης του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, αποσκοπεί αυστηρά και μόνον στον περιορισμό στον βαθμό που είναι δυνατόν, των πιθανοτήτων ευρείας εξάπλωσης του ιού στη χώρα μας.

Συμμερίζομαι την αναστάτωση που προκαλείται στην κοινωνία και στην επιχειρηματική κοινότητα από αρκετά από τα μέτρα που έχουμε αποφασίσει, αλλά για μια ακόμη φορά επιθυμώ να διαβεβαιώσω ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας κορυφαία προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που θα θωρακίσουν τη χώρα και τον πληθυσμό στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.

Για πιο αποτελεσματική δράση έχω συγκροτήσει επιστημονική επιτροπή με τη συμμετοχή ανεξάρτητων ειδικών εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι θα συνδράμουν την προσπάθεια της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, της οποίας τα στελέχη επιθυμώ να επαινέσω για τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη διαχείριση της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης.

Με την ευκαιρία επαναλαμβάνω την έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως ακολουθούν τους βασικούς κανόνες ατομικής υγιεινής και λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας, ιδιαίτερα όσοι ταξίδεψαν πρόσφατα σε χώρες με κρούσματα κορωνοϊού. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και μόνο να επικοινωνούν άμεσα με το 24ωρης λειτουργίας τηλεφωνικό κέντρο 1420. Για απορίες σχετικά με τον κορωνοϊό καλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας στη διεύθυνση www.pio.gov.cy/coronavirus

Ενημέρωση 19.30

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον κορωνοϊό.

 
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους: «Δεν μπορούμε να το πούμε με ποιο ξεκάθαρο και τρανταχτό τρόπο: όλες οι χώρες μπορούν ακόμη να αλλάξουν την τροχιά αυτής της πανδημίας. Αυτή είναι η πρώτη πανδημία που μπορεί να ελεγχθεί». 

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 118.000 κρούσματα σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, είπε ο Δρ Τέντρος, σημειώνοντας πως τόσο οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θυμάτων όσο και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται αναμένεται να αυξηθούν.

Πρόσθεσε πως οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα περιορισμού και μετριασμού της πανδημίας, με τον περιορισμό να είναι ο «βασικός πυλώνας».

Στο νοσοκομείο Αμμοχώστου τα νέα κρούσματα

Μεταφέρονται στις επτά απόψε στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο έχει επιλεγεί να λειτουργήσει ως Νοσοκομείο Αναφοράς, τα τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που διαγνώστηκαν σήμερα.
 
Πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), αναφέρουν ότι τα τέσσερα κρούσματα θα φιλοξενηθούν σε ένα από τα δύο τμήματα που έχουν ήδη εκκενωθεί, για να νοσηλεύονται οι ασθενείς με κορωνοϊό, δηλαδή το Γυναικολογικό και το Παιδιατρικό Τμήμα.
 
Τα δύο Τμήματα είναι πλήρως απομονωμένα από το υπόλοιπο Νοσοκομείο και δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο τη λειτουργία του υπόλοιπου νοσηλευτικού ιδρύματος, αφού οι χώροι εγκρίθηκαν μετά από οδηγίες που δόθηκαν από ειδικούς λοιμοξιολόγους.
 
Συνολικά τα δύο τμήματα διαθέτουν 28 κλίνες, ενώ σε περίπτωση πανδημίας ή επιδημίας θα υπάρχουν στο νοσοκομείο συνολικά 120 κλίνες διαθέσιμες για να μεταφερθούν οποιαδήποτε κρούσματα τυχόν παρουσιαστούν.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γεγονός ότι τα δύο τμήματα είναι πλήρως απομονωμένα διασφαλίζουν ότι δεν κινδυνεύουν ούτε οι ασθενείς αλλά ούτε και οι κάτοικοι της περιοχής.
 
Σημειώνεται ότι για την θεραπεία του κορωνοϊού χρειάζονται ειδικοί γιατροί, όπως εντατικολόγοι, παθολόγοι και πνευμονολόγοι που μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο έχει ήδη ειδικευτεί, βρίσκονται σε ετοιμότητα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, για να συνδράμουν και να βοηθήσουν τους ασθενείς ανάλογα με το περιστατικό.

 

*φωτογραφία αρχείου