Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας μετά την πτώση του πυραύλου με τους δύο νεκρούς, με τις συζητήσεις για τη σημασία των άρθρων 4 και 5 του ΝΑΤΟ να μοιάζουν πιο επίκαιρες παρά ποτέ. «Είναι πιθανό το πυραυλικό πλήγμα σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας να ήταν αποτέλεσμα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά» δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», υπογράμμισε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.

Ζελένσκι: «Αναμφίβολα δεν ήταν δικός μας ο πύραυλος»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, υποστήριξε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.

Ρωσία: Ο Πολωνός πρέσβης στο ΥΠΕΞ

 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Πολωνό πρέσβη στη Μόσχα, την επομένη της εκτόξευσης ενός πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία, σε ένα συμβάν που ενίσχυσε τους φόβους για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τη διάχυσή του.

 
«Ο Πολωνός πρέσβης καλείται στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία ότι αντέδρασε με «απολύτως υστερικό» τρόπο στο χθεσινό περιστατικό, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν πύραυλο στην ανατολική Πολωνία.

Βαρσοβία και ΝΑΤΟ ανέφεραν σήμερα ότι πιθανότατα επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο και όχι, όπως αρχικά υπαινίχθηκαν ορισμένες αναφορές, από τη Ρωσία.

Η Πολωνία ίσως ζητήσει εφαρμογή του άρθρου 4 του ΝΑΤΟ – Σε ποιες περιπτώσεις παρεμβαίνει η Συμμαχία

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία μπορεί να συγκαλέσει συνομιλίες εάν ένα μέλος αισθανθεί ότι απειλείται από άλλο κράτος ή από τρομοκρατική ομάδα.

Η τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το άρθρο 4 ήταν τον Φεβρουάριο από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι Βαρσοβία επεξεργάζεται το σενάριο να προβεί εκ νέου σε μια τέτοια κίνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που μια χώρα-μέλος του δεχθεί επίθεση, τότε τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας υποχρεούνται να παρέμβουν, όμως από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν είναι ενταγμένη στο μπλοκ δεν είναι δυνατή η αποστολή στρατευμάτων στο έδαφός της.

Ενδεχόμενη εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ, όπως των ΗΠΑ, στον πόλεμο – με αποστολή στρατού – θα οδηγούσε σε επικίνδυνη όξυνση με τη ρωσική πλευρά.

Για τον λόγο αυτό, έχει απαγορευτεί η θέσπιση της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ωστόσο, πάνω από 40.000 στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην ανατολική Ευρώπη, σε Λιθουανία και Πολανία, ενώ 30.000 βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Πηγή: Πρώτο θέμα