Πέφτει τα μεσάνυχτα η αυλαία του προεκλογικού για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 και την Κυριακή θα ακολουθήσει η διαδικασία εκλογής του όγδοου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα κλείνουν και τα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα. Ομαλά και χωρίς κανένα πρόβλημα ολοκληρώνεται η διαδικασία παράδοσης των καλπών.

Οι προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων, προσήλθαν στην Κρατική Έκθεση στην Λευκωσία παραλαμβάνοντας τις κάλπες με τα παρελκόμενα τους και αναχώρησαν για το εκλογικό τους κέντρο. Το ίδιο έγινε και για τις άλλες πόλεις.
Στην Λευκωσία παραδόθηκαν 415 κάλπες στις οποίες θα ψηφίσουν 215 χιλιάδες 779 εκλογείς στην Λεμεσό 323 κάλπες για 154 χιλιάδες 778 εκλογείς, στην Λάρνακα 185 κάλπες για 95 χιλιάδες 517 εκλογείς, στην Πάφο 133 κάλπες για 51 χιλιάδες 990 ψηφοφόρους και στην Αμμόχωστο 57 κάλπες για 32 χιλιάδες 623 εκλογείς. Στο εξωτερικό θα αποσταλούν 35 κάλπες για 10 χιλιάδες 346 εκλογείς.

Απόψε, μετά τα μεσάνυχτα, θα απαγορεύεται η όποια προβολή δηλώσεων ή διαφημίσεων για τις εκλογές.

Για την ημέρα των εκλογών, αναμένεται ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων το τελικό αποτέλεσμα θα ξεκαθαρίσει στις 7:30 το βράδυ και γύρω στις 9 και 15 θα ανακοινωθεί το επίσημο τελικό αποτέλεσμα, μετά από πρόσθετους ελέγχους που θα γίνουν όπως ανέφερε ο Έφορος Εκλογών.

Στις 10 τα βράδυ της Κυριακής θα γίνει η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στο κλειστό στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθέρια» στην παρουσία χιλιάδων πολιτών, πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Για την τελετή ανακήρυξης ήδη έχουν εκδοθεί οδηγίες από τον Έφορο Εκλογών για τις ώρες που θα πρέπει να προσέλθει το κοινό, για τους δρόμους που θα πρέπει να ακολουθήσει καθώς και για τις εισόδους που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Αστακός» και θα υπάρχει αυξημένη φρούρηση γύρω και εντός του κλειστού Σταδίου.

Οι δύο υποψήφιοι Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης έχουν ήδη στείλει τα τελικά τους μηνύματα στους ψηφοφόρους, ενώ θα συνεχιστούν όπως φαίνεται μέχρι απόψε οι δηλώσεις στήριξης προς τους δύο υποψηφίους. Τους δύο διεκδικητές της προεδρίας θα ανακρίνουν δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών στο πλαίσιο του τελευταίου διακαναλικού ντιμπέιτ που αναμένεται να αρχίσει στις 9 και 15 το βράδυ.