Η ολλανδική εταιρεία GasTerra ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από την Τρίτη, 31 Μαΐου, θα σταματήσει να λαμβάνει αέριο από τη ρωσική Gazprom, αφού αρνήθηκε να συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας και να πληρώνει σε ρούβλια.

Η GasTerra, η οποία αγοράζει και εμπορεύεται αέριο για λογαριασμό της ολλανδικής Κυβέρνησης, σημείωσε ότι έχει ήδη συνάψει συμβάσεις με άλλους παρόχους για να καλύψει τα 2 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που επρόκειτο να παραλάβει από την Gazprom μέχρι τον Οκτώβριο.

Η εταιρεία ανήκει κατά 50% στο ολλανδικό κράτος ενώ οι εταιρείες Shell και Exxon έχουν η καθεμία τους το 25%.

«Κατανοούμε την απόφαση της GasTerra να μη συμφωνήσει με τους μονομερείς όρους πληρωμής που έθεσε η Gazprom», ανέφερε στο Twitter ο Ολλανδός Υπουργός Ενέργειας Ρομπ Γιέτεν. «Η απόφαση αυτή δεν θα έχει συνέπειες για τις παραδόσεις αερίου στα ολλανδικά νοικοκυριά», διαβεβαίωσε.

Στην ανακοίνωσή της η GasTerra αναφέρει ότι αποφάσισε να μην υιοθετήσει το σύστημα πληρωμών που ζητούσε η Ρωσία, το οποίο προϋπέθετε το άνοιγμα λογαριασμών που θα χρησιμοποιούνταν για την πληρωμή σε ευρώ, τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέπονταν σε ρούβλια. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτές οι ενέργειες μπορεί να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και ότι ο τρόπος πληρωμής παρουσιάζει πολλούς οικονομικούς κινδύνους. Είχε ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Gazprom να συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της με βάση τους συμβατικούς τρόπους πληρωμής.

Εξάλλου, η δανέζικη ενεργειακή εταιρεία Orsted προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δανία αμέσως μετά την άρνησή της να πληρώσει σε ρούβλια, προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο θα μπορούσε ακόμα να εξασφαλιστεί μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς.

Η Orsted, πρώην DONG Energy, επέμεινε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει για τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε ευρώ και ότι η προθεσμία πληρωμής ήταν η 31η Μαΐου.

“Η Gazprom Export συνεχίζει να απαιτεί από την Orsted να πληρώνει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια. Δεν έχουμε καμία νομική υποχρέωση βάσει της σύμβασης να το πράξουμε και έχουμε ενημερώσει επανειλημμένα την Gazprom Export ότι δεν θα το πράξουμε”, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

“Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος η Gazprom Export να σταματήσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Orsted. Κατά την άποψη της Orsted, αυτό θα αποτελεί παραβίαση της σύμβασης”, πρόσθεσε.

Η εταιρεία είπε ότι η Ρωσία δεν μπορούσε να διακόψει απευθείας την παροχή φυσικού αερίου στη Δανία επειδή δεν υπάρχει άμεσος αγωγός μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει ακόμα να μπορεί να εξασφαλίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου αγοράζοντας το από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Orsted είπε ότι γεμίζει τις αποθηκευτικές της εγκαταστάσεις στη Δανία και τη Γερμανία για να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο στους πελάτες της.

Τον Απρίλιο, η Κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε σχέδια να απαλλαγεί από το ρωσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς των μισών από τα 400.000 νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο σε δίκτυα τηλεθέρμανσης ή με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας έως το 2028.

Το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει το 18% της ενέργειας που καταναλώνεται στη Δανία κάθε χρόνο. Η εθνική παραγωγή αντιπροσώπευε τα τρία τέταρτα του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε το 2019, με τη Ρωσία μεταξύ των βασικών πηγών εισαγόμενου φυσικού αερίου, σύμφωνα με την υπηρεσία ενέργειας της Δανίας.

Στις 21 Μαΐου, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στη γειτονική της Φινλανδία — χώρα που επιδιώκει ένταξη στο ΝΑΤΟ — αφού ο ενεργειακός όμιλος Gasum αρνήθηκε επίσης να πληρώσει σε ρούβλια. Η Μόσχα είχε ήδη αποκόψει την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP