Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε από σήμερα και για τέσσερις μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου στην Ελλάδα, λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής της μεταναστευτικής δομής στη Μόρια από τις φωτιές που τέθηκαν κακόβουλα, που άφησε χωρίς στέγη 13 χιλιάδες πρόσφυγες.

Η εν λόγω κήρυξη αποφασίστηκε με εντολή του Έλληνα υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου.

Στο μεταξύ, κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, μεταβαίνει στη Λέσβο με σκοπό να αποτιμηθεί η κατάσταση στη Μόρια, όπως αποφασίστηκε σε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

Μετά την επιτόπια εκτίμηση της κατάστασης, οι Υπουργοί θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μυτιλήνη, στις 6 το απόγευμα.

Αυτή την ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, θα ενημερώσει τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στο υπουργείο.

Τα πάντα παραδόθηκαν στις φλόγες στη μεταναστευτική Δομή στη Μόρια, σκηνές και κοντέινερ έγιναν στάχτη, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει  πως το θέμα στέγασης των 13 χιλιάδων ανθρώπων που διέμεναν στον καταυλισμό, πρόκειται να έχει λυθεί μέχρι το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, για τη φωτιά στη Μόρια.

Η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημείωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, σε ανάρτησή της στο twitter.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα», επισημαίνει η Ίλβα Γιόχανσον.

Στη Λέσβο μετέβησαν τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα, μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στη μεταναστευτική  Δομή, μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός αυτής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.