Τελευταία ενημέρωση 16:30

Τέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Κύπρο, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τα έξι. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τεσσάρων νέων κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Πρόκειται για δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο χθες βράδυ και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα του Αεροδρομίου Λάρνακας, για ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και το οποίο είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές αφού εκδήλωσε πυρετό και για ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό,  αφού είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε επίσης με τις αρμόδιες αρχές.

Τελευταία ενημέρωση 13:30

Τέσσερα νέα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό εξετάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού το οποίο από σήμερα έχει αναστείλει τη λειτουργία του για 48 ώρες στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του ιού. Όπως έγινε γνωστό από τη διεύθυνση του δημόσιου νοσηλευτηρίου της πόλης, τρία νέα ύποπτα περιστατικά εξετάζονται από το πρωί ενώ γύρω στο μεσημέρι κατέφθασε με συμπτώματα γρίπης μια Ιταλίδα, η οποία ζήτησε να εξεταστεί. Χθες βράδυ έλαβαν εξιτήριο, αφού δεν προέκυψε οτιδήποτε από τις εξετάσεις, ένας στρατιώτης της ΕΛΚΥΚ καθώς και μια Γαλλίδα, ενώ αναμένεται να λάβει εξιτήριο εντός της ημέρας και ένας καρδιοπαθής που είχε έρθει σε επαφή στη Λευκωσία με τον γιατρό που βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Εντός της ημέρας αποφασίζεται έαν και πότε θα αρθούν τα μέτρα που λήφθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας το οποίο παραμένει από χθες σε 48ωρη καραντίνα, ύστερα από την επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού σε γιατρό της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Πάμπος Χαριλάου είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι νεότερο», για να σημειώσει ότι «εντός της ημέρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις των ειδικών Λοιμωξιολόγων».

Αναφορικά με τις χειρουργικές επεμβάσεις ρουτίνας που έχουν ανασταλεί, ο Πάμπος Χαριλάου ανέφερε πως έχει ξεκινήσει ο επαναπρογραμματισμός τους, ενώ για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είπε ότι συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, αφού δεν υπήρξε οποιοσδήποτε περιορισμός ούτε στο ΓΝ Λευκωσίας, ούτε σε αυτό της Λεμεσού. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η απολύμανση ολοκληρώθηκε σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου Λευκωσίας, απ’ όπου πέρασε το επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ πρόσθεσε ότι οι 33 νοσηλευτές και οι 5 γιατροί που εργάζονται στην Καρδιοχειρουργική Κλινική έχουν τεθεί σε αυτοπεριορισμό, παρόλο που τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους είναι αρνητικά. Και τα 152 δείγματα που λήφθηκαν από το οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον του 64χρονου γιατρού (ασθενείς, ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό και στενός οικογενειακός κύκλος) είναι αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά το Γενικό Νοκοσομείο Λεμεσού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ είπε ότι ξεκίνησαν σήμερα τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί και ισχύουν για 48 ώρες. Όπως σημείωσε ο κ. Χαριλάου, τα μέτρα για το ΓΝ Λεμεσού θα επαναξιολογηθούν ανάλογα και με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Ζωντανά από το ΡΙΚ λειτουργίες και ποδοσφαιρικές αγώνες

Η Θεία Λειτουργία θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω ΡΙΚ, όπως αποφασίστηκε μετά από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ και τον πρόεδρο του ΡΙΚ Ανδρέα Φράγκο. 

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, οι οποίοι στο πλαίσιο των μέτρων έως το τέλος του μήνα θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, θα μεταδίδονται σε ανοιχτή ζώνη από το ΡΙΚ.  

Σε συμμόρφωση με τους κανόνες υγιεινής καλεί η Ιερά Σύνοδος

Καθησυχάζει τους πιστούς και τους καλεί να συμμορφώνονται με τους κανόνες υγιεινής η Ιερά Σύνοδος. Απορρίπτοντας ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει οποιανδήποτε ασθένεια, η Ιερά Σύνοδος καλεί τους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς και τις Τετάρτες ή Παρασκευές ώστε να αποφεύγεται η πολυάριθμη προσέλευση στη λειτουργία της Κυριακής.

Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος για τον ιό και τα κατοικίδια

Ο Παγκύπριος Κτηνιατρικός Σύλλογος έχει γίνει αποδέκτης της ανησυχίας κηδεμόνων κατοικίδιων ζώων ως προς το εάν και κατά πόσο το νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού (COVID-19) μεταφέρεται από τα ζώα στον άνθρωπο και αντίστροφα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα, ο Σύλλογος τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «δεν υπάρχει καμία επιστημονική τεκμηρίωση ότι ο νέος κορωνοϊός (COVID-19) του ανθρώπου, μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο ή το αντίστροφο», όπως επίσης ότι «οι άνθρωποι είναι απόλυτα ασφαλείς όταν χειρίζονται δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, αρκεί να τηρούν τα βασικά μέτρα υγιεινής, όπου αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση». 

Ολόκληρη η ανακοίνωση εδώ 

Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και αναψυχής

Ως «πρόχειρες», «βεβιασμένες» και «μονομερείς» έκρινε τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τη δέσμη μέτρων για τον κορωνοϊό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της συνάθροισης σε χώρους πέραν των 75 ατόμων, ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Φάνος Λεβέντης. Το μέτρο αυτό, όπως είπε, επηρεάζει έντονα τους χώρους εστίασης και αναψυχής.