Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ανησυχίες Προεδρικού και ειδικών για την επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 314 περιστατικών κορωνοϊού, που καταγράφηκε το Σάββατο.

Απόψε στις 7 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, όπου αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για αναχαίτιση της κατάστασης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, αρκέστηκε να πει ότι σκοπός της αποψινής σύσκεψης είναι η ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης, όπου θα γίνει αναφορά των δεδομένων μέχρι τώρα.

Σημείωσε ότι τα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν για Λεμεσό και Πάφο, έχουν ισχύ μέχρι τις 16 του μήνα. 

«Θεωρώ ότι, ενόψει της κατάστασης που παρατηρείται αυτή την στιγμή στην Κύπρο, που είναι σταθερά επιβαρυμένη, κάποιες επιδημίες που εντοπίσαμε την τελευταία εβδομάδα και την επιδείνωση των δεικτών νοσηλείας, θα συζητήσουμε κατά πόσο αυτά τα μέτρα θα χρειαστούν να γίνουν πιο αυστηρά και ποια άλλα μέτρα θα τεθούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα συζητηθούν, είπε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά», σημειώνοντας ότι όλα τα περιοριστικά μέτρα είχαν ήδη συζητηθεί από τον Οκτώβριο, γιατί ο προγραμματισμός από πλευράς της Συμβουλευτικής Επιτροπής ήταν με βάση όχι μόνο τις παρατηρήσεις, αλλά και με τις πιθανές εκβάσεις.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ένα δεύτερο lockdown, ο Δρ Τσιούτης είπε πως δεν γνωρίζει. «Δυστυχώς τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια βεβαρημένη εικόνα στην Κύπρο κι όλες οι συζητήσεις ήταν γύρω από ενδεχόμενο lockdown, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα φόβου και μια τάση απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά η συνεργασία και η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και η προστασία της υγείας. Αυτό θα γίνει μόνο με την συνειδητοποίηση του ρόλου που έχει ο καθένας μας με τα πολλά και βασικά μέτρα που έχουμε για να τα εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας και να προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας», είπε.

Σε ερώτηση αν θα ακολουθήσουμε την Ελλάδα που έχει επιβάλει lockdown, τόνισε ότι δεν ακολουθούμε την Ελλάδα.