Η Ουαλία ολοκλήρωσε το «αντιπυρικό» lockdown των 17 ημερών κατά του κορωνοϊού που είχε αποφασίσει η τοπική κυβέρνηση και από σήμερα εισέρχεται σε περίοδο χαλαρότερων περιορισμών.

Ο ηγέτης της αποκεντρωμένης ουαλικής κυβέρνησης Μαρκ Ντρέικφορντ επισήμανε ότι το όφελος από το γενικό απαγορευτικό των προηγούμενων ημερών θα αποτιμηθεί τις προσεχείς εβδομάδες και κάλεσε τους Ουαλούς να διατηρήσουν τους περιορισμούς στις κοινωνικές τους επαφές.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον τρόπο που ζούσαμε τις ζωές μας και να πετάξουμε στα σκουπίδια όλη αυτή τη σκληρή δουλειά», είπε ο Ουαλός Πρωθυπουργός.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στην Ουαλία περιλαμβάνουν την άδεια συνάντησης έως τεσσάρων ατόμων που δε συγκατοικούν σε καφέ, παμπ και εστιατόρια, το άνοιγμα γυμναστηρίων, εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και χώρων λατρείας, άδεια στα σουπερμάρκετ να πωλούν ξανά μη αναγκαία είδη και κατάργηση των περιορισμών στις μετακινήσεις εντός Ουαλίας.

Για να βγει, ωστόσο, κάποιος εκτός Ουαλίας θα πρέπει να υφίστανται λόγοι εργασίας, ενώ οι συναντήσεις εντός σπιτιών μεταξύ ατόμων που δε συγκατοικούν εξακολουθούν να απαγορεύονται, εκτός αν πρόκειται για νοικοκυριά που συγκροτούν «φούσκα υποστήριξης».

Επίσης, απαγορεύεται η πώληση οινοπνευματωδών μετά από τις 10 τη νύχτα, όποιος μπορεί θα πρέπει να εργάζεται από το σπίτι και ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν σε οργανωμένη εκδήλωση περιορίζεται στα 15 σε κλειστό χώρο και σε 30 σε ανοιχτό χώρο.

Αρχίζουν δε ξανά μαθήματα όλα τα σχολεία και όλες οι ηλικίες μαθητών στη χώρα.

Την Κυριακή το βρετανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμα 156 θανάτους από κορωνοϊό σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, με τους θανάτους να φτάνουν συνολικά τους 49.044.

Τα κρούσματα του 24ώρου ήταν 20.572, φτάνοντας τα 1.192.013.

Πηγή: ΚΥΠΕ