Σε μία-δύο ημέρες αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν ξανά τα εξωτερικά ιατρεία σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, Χαράλαμπος Χαριλάου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να μην δημιουργείται συνωστισμός για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των ασθενών.

Ο κ. Χαριλάου τόνισε ότι κανένας ασθενής δεν θα προσέρχεται στα εξωτερικά ιατρεία ειδικοτήτων χωρίς προηγουμένως να έχει τύχει τηλεφωνικής ενημέρωσης από την αντίστοιχη κλινική.

Σήμερα, ξεκίνησε η προσέλευση των πρώτων ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου. Για τους εξωτερικούς ασθενείς, έχουν ετοιμαστεί ξεχωριστή είσοδος και έξοδος από τον χώρο των εξωτερικών ιατρείων. Στην είσοδο γίνεται θερμομέτρηση και δίνεται χειρουργική μάσκα προστασίας σε όλους, ενώ τα ραντεβού τακτοποιούνται κατά τρόπο που να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Ασθενείς με κορωνοϊό: 18 στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, 2 διασωληνωμένοι στο ΓΝ Λεμεσού

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, μέχρι τις 12 το μεσημέρι, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς, νοσηλεύονται συνολικά 18 άτομα. Εκ των 18 ασθενών ο ένας βρίσκεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, αφού χρειάζεται πιο στενή παρακολούθηση. Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, η κατάσταση της υγείας όλων ασθενών στο Νοσοκομείο Αναφοράς, κρίνεται ως γενικά καλή.

Συνολικά 17 άτομα με ύποπτα συμπτώματα κορωνοϊού νοσηλεύονται, μέχρι το μεσημέρι, στον 5ο όροφο του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, την ώρα που δυο ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εξάλλου, από τις επτά χθες βράδυ μέχρι τις επτά σήμερα το πρωί, εξετάστηκαν επτά άτομα στο ΤΑΕΠ του ΓΝ Λεμεσού, πέντε από τα οποία εισήχθησαν για νοσηλεία. 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται συνολικά τέσσερα πρόσωπα υπό διερεύνηση για κορωνοϊό. Οι ασθενείς νοσηλεύονται στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου, κανένας δεν βρίσκεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Την ίδια ώρα στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου, φιλοξενούνται σήμερα 66 ασθενείς με κορωνοϊό, αφού το πρωί έγιναν τρεις εισαγωγές.

Παράταση για τη β’ φάση του ΓεΣΥ

Την παράταση για τρεις μήνες για την εφαρμογή της β΄ φάσης του ΓεΣΥ αναμένεται να επικυρώσει, σε απογευματινή συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας. Ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι η εφαρμογή της β΄ φάσης του ΓεΣΥ που επηρεάστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, θα παραταθεί και αντί να αρχίσει την 1η Ιουνίου, θα αρχίσει -αν όλα πάνε καλά – την 1η Σεπτεμβρίου.

Νίτσα Παύλου