Στους οκτώ περιορίστηκε η λίστα των υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι υπόλοιποι επίδοξοι επόμενοι Πρωθυπουργοί δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τη στήριξη τουλάχιστον 20 Βουλευτών, όπως προέβλεπε ο κανονισμός που καθορίστηκε τη Δευτέρα.

Στην αυριανή πρώτη ψηφοφορία των 358 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος συμμετέχουν οι Ρίσι Σούνακ, Πένυ Μόρντοντ, Λιζ Τρας, Τομ Τούγκενχατ, Τζέρεμι Χαντ, Σουέλα Μπράβερμαν, Ναντίμ Ζαχάουι και Κέμι Μπέιντενοκ.

Ο υποψήφιος που θα πάρει τις λιγότερες ψήφους ή όποιοι δεν συγκεντρώσουν τουλάχιστον 30 ψήφους θα αποκλειστούν από τη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν νέες ψηφοφορίες, εφόσον χρειάζονται, ώστε να προκύψει το τελικό ζευγάρι υποψηφίων που θα τεθεί στην κρίση των περίπου 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος. Μετά από διαδικασία επιστολικής ψήφου, ο νικητής και επόμενος ηγέτης του κόμματος και της χώρας θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Τα νεότερα προγνωστικά των γραφείων στοιχημάτων δίνουν προβάδισμα στο κ. Σούνακ και ακολουθούν οι Πένυ Μόρντοντ και Λιζ Τρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ