Σε κόκκινο συναγερμό έχει τεθεί το μεγαλύτερο τμήμα της Πορτογαλίας, καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών οι αρχές υποχρεώθηκαν να αναπτύξουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής για να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Από το κύμα καύσωνα δοκιμάζεται επίσης η γειτονική Ισπανία.

 Με τον υδράργυρο να έχει σκαρφαλώσει πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές, μια μεγάλη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στο Σανταρέμ (βόρεια της πορτογαλικής πρωτεύουσας) αναζωπυρώθηκε σήμερα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Λόγω πυρκαγιάς, εξάλλου, οι αρχές διέκοψαν προσωρινά την κυκλοφορία σε δύο αυτοκινητοδρόμους που συνδέουν τη Λισαβόνα με το Πόρτο.

 Περίπου 1.600 πυροσβέστες με 430 οχήματα και 25 αεροσκάφη δίνουν μάχη για την κατάσβεση 19 ενεργών εστιών, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Πορτογαλίας.

Υψηλό κίνδυνο για εκδήλωση πυρκαγιών διατρέχει επίσης η Ισπανία – ιδιαίτερα η περιφέρεια Καστίλλης και Λεόν και η περιφέρεια της Εξτρεμαδούρα. Στην Ορένσε της βορειοδυτικής Ισπανίας, ο υδράργυρος πλησιάζει τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, η οποία σφύζει από τουρίστες, οι περισσότεροι αναζητούν δροσιά πίνοντας κρύο νερό, τρώγοντας παγωτά ή καταφεύγοντας σε όχθες ποταμών και κοντινές παραλίες.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία έχει εκδώσει προειδοποίηση για πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτήν την εβδομάδα και στις αρχές της επόμενης, σε μεγάλο τμήμα της Αγγλίας και της Ουαλίας.

Κόκκινος συναγερμός στην Κίνα – Αγωνία για τα ζώα της άγριας φύσης

Συνθήκες ακραίου καύσωνα βιώνουν και οι πολίτες της Κίνας,  με την υψηλή ζέστη να διαμορφώνει πρωτοφανείς καταστάσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν, μάλιστα, οδηγήσει τον κόσμο σε καταφύγια πολέμου ώστε να μην υποφέρουν από την απότομη άνοδο του υδράργυρου. 

 Η Σαγκάη, η εμπορική πρωτεύουσα της Κίνας, και δεκάδες άλλες κινεζικές πόλεις έχουν «ψηθεί», ενώ οι δρόμοι έχουν ερημώσει.

 Ήδη, σε 86 πόλεις έχει εκδοθεί κόκκινος συναγερμός, το υψηλότερο επίπεδο προειδοποίησης.

Μέσα στις επόμενες ώρες, δε, η θερμοκρασία στις περισσότερες κινεζικές πόλεις αναμένεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

 
Η Σαγκάη, η οποία εξακολουθεί να δίνει μάχη για την αναχαίτιση της πανδημίας, εξέδωσε τον πρώτο – εδώ και πέντε χρόνια – κόκκινο συναγερμό, συνιστώντας σε 25 εκατομμύρια κατοίκους να προετοιμαστούν για την ακραία ζέστη.

Από το 1873, η θερμοκρασία στη Σαγκάη ξεπέρασε τους 40 βαθμούς μόνο για 15 ημέρες.

Όπως είναι λογικό, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πωλήσεις παγωτού, ενώ καθημερινά χρησιμοποιούνται οκτώ τόνοι πάγου για τα λιοντάρια, τα πάντα και άλλα ζώα σε πάρκο της Σαγκάης.

 
Σε τροχιά ακραίας ζέστης και η Ουχάν, με τις υψηλές θερμοκρασίες να τη «χτυπούν».

Πηγή; Πρώτο θέμα