Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παναγιώτης Σεντώνας, είπε ότι αύριο το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Εμανουέλ Μακρόν.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο κ. Γιώργος Λακκοτρύπης υπό την ιδιότητά  του ως συμβούλου του Προέδρου σε θέματα Ενέργειας.

Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησης. θα εγερθούν ζητήματα που αφορούν την άμυνα, την ενέργεια, τις διμερείς σχέσεις, την παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας και τις εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αυτές διαμορφώνονται.

Σε σχέση με τη νέα, επίσης παραβατική και προκλητική ενέργεια της Τουρκίας με την έκδοση νέας Navtex που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, ο κ. Σεντώνας είπε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένα και συνεχώς. Βρίσκεται σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά έχουν γίνει και επαφές με ευρωπαίους εταίρους.

«Αύριο το ζήτημα αυτό θα εγερθεί και κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο Μακρόν, και οφείλω να υπενθυμίσω ότι ήταν και όλη την προηγούμενη  περίοδο θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση απέναντι της Τουρκίας» επεσήμανε ο κ. Σεντώνας, σημειώνοντας ότι στην πρόσφατη παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία.

«Έχει αποφασιστεί ότι το φθινόπωρο θα γίνει ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και αξιολογούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο», κατέληξε ο αν. κυβερνητικός εκπρόσωπος