Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στην Ολλανδία και τη Βρετανία αυξήθηκαν σήμερα το πρωί, κυρίως λόγω της καθυστερημένης επανεκκίνησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Freeport και της υψηλότερης ζήτησης.

Το ολλανδικό συμβόλαιο για την παράδοση Σεπτεμβρίου, που χρησιμοποιείται ως ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκε κατά €9 στα €269 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) έως τις 11.48 ώρα Κύπρου, ενώ το συμβόλαιο του πρώτου τριμήνου του 2023 ήταν €6 υψηλότερα στα €271/MWh.

«Οι τιμές είναι αυξημένες σήμερα το πρωί, πιθανώς εξαιτίας της χθεσινής ανακοίνωσης για την καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του εργοστασίου LNG των ΗΠΑ στο Freeport», ανέφεραν σε ημερήσιο σημείωμα αναλυτές της Engie EneryScan.

Το LNG του Freeport έχει καθυστερήσει την προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου για τα τέλη Νοεμβρίου από τον Οκτώβριο. Το εργοστάσιο μπορεί να εξάγει έως και 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως (MTPA) και είναι εκτός σύνδεσης από τον Ιούνιο μετά από πυρκαγιά. Η πλήρης λειτουργία αναμένεται πλέον τον Μάρτιο.

«Δεν είναι καλά νέα για την Ευρώπη, η οποία βασίζεται όλο και περισσότερο στο LNG για να αναπληρώσει το έλλειμμα από τη ρωσική προσφορά», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της τράπεζας ING.

Οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά περίπου 75% φέτος, επηρεασμένες από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για τρεις ημέρες από τις 31 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, ασκώντας πίεση στην περιοχή που προσπαθεί να ανεφοδιαστεί με καύσιμα ενόψει του χειμώνα.

Οι ροές του Nord Stream 1 έχουν περιοριστεί μόλις στο 20% της χωρητικότητας, με τις ρωσικές προμήθειες να φαίνονται σταθερές σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Τετάρτη.

Οι χώροι αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης ήταν πλήρεις κατά 77,7%, πλησιάζοντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 80% έως την 1η Οκτωβρίου.

Μια πρόσθετη διακοπή στο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου της Νορβηγίας στο Kollsnes ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση τιμών, όπως και η συνολική μεγαλύτερη ζήτηση για φυσικό αέριο στη Βόρεια Θάλασσα, είπαν αναλυτές της Refinitiv.

Πηγή: ΚΥΠΕ