Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι αυτός που απευθύνει τις προσκλήσεις και αν θα συμμετέχει σε ρόλο παρατηρητή η Ευρωπαϊκή Ένωση σ’ αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Τουρκοκυπριακής πλευράς ότι δεν επιθυμεί συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πενταμερή διάσκεψη.

Σε σχέση με τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν απ’ την πλευρά μας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι οι εξελίξεις θα δείξουν, σημειώνοντας πως η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, φτάνει στην Κύπρο στις 7 Μαρτίου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η προγραμματισμένη επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς για τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την πολιτική ισότητα, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής της βάσης λύσης του κυπριακού, δεν μπορεί να τεθεί ούτε προς συζήτηση.

Στον αντίποδα των θέσεων της πλευράς μας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ χαιρέτισε την ανακοίνωση από πλευράς του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ημερομηνία, τόπο και σκοπό της άτυπης πενταμερούς 5 + 1.

«Μια νέα βάση διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη για τη συμφιλίωση στην Κύπρο, καθώς για πάνω από μισό αιώνα στο παρελθόν αποτύχαμε κι ένας δίκαιος και διαρκής συμβιβασμός είναι εφικτός πάνω σε μια ρεαλιστική βάση, που κατά τον ίδιο είναι η κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.                                                                                                                 

Στο μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση του Αλ Τζαζίρα, κατά πόσο τα Ηνωμένα Έθνη θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια εάν δεν υπάρξουν αποτελέσματα στην άτυπη πενταμερή που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, χαρακτήρισε   ως μια στιγμή ευκαιρίας την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν είναι δουλειά του ΟΗΕ να θέτει τελεσίγραφα.