Από νωρίς σήμερα το πρωί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβηκε στο πολιτικό του γραφείο όπου παρακάθησε σε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες.

O νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τατάρ συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για εκλογική του νίκη με τον δεύτερο να εκφράζει την πρόθεσή του για συνάντηση, ακόμα και πριν από την 1η Μαρτίου μέρα κατά την οποία θα γίνει η ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Παράλληλα ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στις προθέσεις τις ελληνοκυπριακή πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Κυπριακό.

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε και σήμερα αρκετά τηλεφωνήματα από ηγέτες ξένων κρατών όπως αυτό του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκανε λόγο για εμβάθυνση των σχέσεων της Κύπρου με την Γαλλία ώστε να συνεχίσουν την κοινή τους δράση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης όπως ο ίδιος δήλωσε θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένονται και οι πρώτες ανακοινώσεις σε σχέση με το Υπουργικό του Συμβούλιο.

Ο νέος Πρόεδρος φαίνεται ότι κρατά ερμητικά κλειστό το στόμα του προς το παρόν, αφού φαίνεται δεν έχει μοιραστεί τις σκέψεις του, ούτε τους στενούς του συνεργάτες. Κυκλοφορούν ωστόσο κάποια ονόματα όπως του κ. Χρίστου Πατσαλίδη για το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και πολλών συνεργατών του όπως ο κ. Κωνταντίνος Λετυμπιώτης και ο κ. Γιάννης Παναγιώτου οι οποίοι τράβηξαν κουπί στον προεκλογικό αγώνα.

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νέος Πρόεδρος θα την δώσει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου. H διαβεβαίωση των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα γίνει την 1η Μαρτίου και θα ακολουθήσει από την πρώτη συνεδρία του σώματος υπό τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο.

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι σε ισχύ το νυν Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιήσει δύο ακόμη συνεδρίες στις 15 και 22 Φεβρουαρίου, υπό την σημερινή του σύνθεση. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αναμένεται ότι ο νέος Πρόεδρος θα κάνει το πρώτο του ταξίδι στην Ελλάδα και στην Αθήνα.

 

Πολιτικό γραφείο στον ΔΗΣΥ

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα, μετρούν πολιτικά οφέλη και απώλειες από τις εκλογές. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στον ΔΗΣΥ.

Το απόγευμα έχει οριστεί το πολιτικό γραφείο στο οποίο θα αξιολογηθούν αφενός τα αποτελέσματα των Προεδρικών εκλογών και το γεγονός ότι για πρώτη φορά το κόμμα έμεινε εκτός του δευτέρου γύρου.

Αναμένεται ότι θα γίνει μια συζήτηση για το πως θα γίνει διαδικασία ανασυγκρότησης του ΔΗΣΥ μέσα από έναν εσωτερικό διάλογο. Επίσης θα αποφασιστούν τα διαδικαστικά για την εκλογική συνδιάσκεψη του κόμματος που θα γίνει στις 11 Μαρτίου και το πρώτο που αναμένεται να ξεκαθαρίσει είναι το κατά πόσον ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα έχει ανθυποψήφιο για την Προεδρία του κόμματος.