Στη δημοσιότητα δόθηκε το νέο βίντεο του Al Jazeera, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η Κύπρος σχετικά με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Η έρευνα σε αυτό το ντοκιμαντέρ ήταν και γενεσιουργός αιτία για το The Cyprus Papers Undercover ντοκιμαντέρ του AL Jazeera, που αφορά το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Οι δημοσιογράφοι του δικτύου, λειτουργώντας υπό κάλυψη παρουσιάστηκαν ως εκπρόσωποι ενός Κινέζου εγκληματία με καταδίκες για δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος, φτάνοντας πολύ κοντά σε συμφωνία για εξαγορά της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Derby County.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους συνάντησαν τον Κρίστοφερ Σάμιουελσον, χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με εξειδίκευση σε θέματα offshore trusts και συμφωνιών για ποδοσφαιρικές ομάδες.

Ο σύμβουλος αυτός φέρεται κατά τη δεκαετία του 1990 να μετέφερε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια ολιγαρχών έξω από τη Ρωσία.

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Σάμιουελσον είχε υποβληθεί σε έρευνες για ξέπλυμα χρήματος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο Σάμιουελσον, με τον συνεργάτη του Χάντερ, σύστησαν τους ρεπόρτερ του δικτύου με επαφές τους στην Κύπρο.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα γεγονότα που είδαμε στο ντοκιμαντέρ για το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα.

Η έρευνα για τα κυπριακά διαβατήρια προβλήθηκε τον Οκτώβρη του 2020 και οδήγησε σε παραιτήσεις υψηλά ιστάμενων προσώπων, έρευνες από πλευράς ΕΕ και Κυπριακής δημοκρατίας, την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος των πολιτογραφήσεων και σε διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στον τόπο μας.