Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα ενημερώσει σήμερα Πέμπτη, 11 Ιουλίου, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, σε κλειστή συνεδρίαση που θα διεξαχθεί το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης). Η ενημέρωση γίνεται με αφορμή τις εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και την αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί.

Είχε προηγηθεί χθες Τετάρτη η παράδοση από την προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, της έκθεσής της στο γραφείο του ΓΓ, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συνάντηση στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων η κ. Ολγκίν θα έχει συνάντηση σήμερα Πέμπτη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για την 75η Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Η κ. Ολγκίν ζήτησε επίσης να συναντηθεί και με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος βρίσκεται επίσης στην Ουάσιγκτον συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με ελληνικές διπλωματικές πηγές να επιβεβαιώνουν την συνάντηση.

Για το Κυπριακό συζήτησαν επίσης ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αύριο, Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

 Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη ο Διεθνής Οργανισμός να παραμείνει το πλαίσιο που καθορίστηκε με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ