Οι έξι δυτικές χώρες- μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλαν σήμερα τη χρήση του οργάνου αυτού από τη Μόσχα για να διαδίδει “παραπληροφόρηση” και “προπαγάνδα”, πριν τη δέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά τη ρωσική εισβολή.

Με τη Ρωσία να έχει αιτηθεί τη σύγκληση του Συμβουλίου, με επίκεντρο τα βιολογικά όπλα που υποτίθεται υπάρχουν στην Ουκρανία, “αυτή η συνεδρίαση και αυτά τα ψέματα έχουν σχεδιαστεί για έναν μοναδικό σκοπό: να απομακρυνθεί η ευθύνη από τη Ρωσία σε αυτόν τον πόλεμο και σε αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή που έχει προκαλέσει”, επισημαίνουν οι έξι δυτικές χώρες σε κοινή δήλωση, που ανέγνωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

Την Αμερικανίδα διπλωμάτη στηρίζουν οι εκπρόσωποι της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Αλβανίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας διεξήγαγε ήδη την περασμένη εβδομάδα μια ανάλογη συνεδρίαση, που είχε ζητήσει η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της νέας συνεδρίασης, οι ΗΠΑ επανέλαβαν πως “η Ουκρανία δεν έχει πρόγραμμα βιολογικών όπλων”. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι πιθανό η Ρωσία να εξετάζει τη χρήση χημικών ή βιολογικών παραγόντων εναντίον του ουκρανικού λαού”, συμπλήρωσε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ