Την ανάγκη προώθησης χωρίς καθυστέρηση ενός εξειδικευμένου Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο στα πρότυπα των σχεδίων για διαχείριση της μετανάστευσης στη Κεντρική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά τη συμμετοχή του στην πρώτη ημέρα του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για τη πρώτη συμμετοχή του κ. Ιωάννου από την ανάληψη των καθηκόντων του, μαζί με τη νέα Υπουργό Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, αλλά και της εσωτερικής διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Ειδικότερα, συζήτησαν την εφαρμογή του οδικού χάρτη του Δουβλίνου και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων από ιδιωτικές οντότητες.

Σε παρέμβασή του ο κ. Ιωάννου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «επεσήμανε τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, υποδεικνύοντας ότι οι δυνατότητες της χώρας για διαχείριση του προβλήματος έχουν εξαντληθεί. Επανέλαβε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πραγματικές πιέσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Κύπρος ως χώρα πρώτης γραμμής και οι οποίες ξεπερνούν σε αναλογία κάθε άλλο κράτος μέλος της Ένωσης».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε την ανάγκη άμεσης προώθησης των εργασιών για κατάρτιση εξειδικευμένου Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, «θα έχουν πρόσθετη αξία και θα διασφαλίζουν άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα στο θέμα της μείωσης των ροών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας». 

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι το πρόβλημα «αποτελεί αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης από την Τουρκία και της στοχευμένης προώθησης παράτυπων μεταναστών προς τις ελεύθερες περιοχές», και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αναζητηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν τη δράση των διακινητών αλλά και διαφόρων άλλων φορέων όπως για παράδειγμα οι αερομεταφορείς, οι οποίοι με τη δράση ή την ανοχή τους συμβάλλουν στην υπάρχουσα κατάσταση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη «να αφουγκραστούν τις ανησυχίες της Κύπρου και να βαδίσουν μαζί της σε ένα κοινό δρόμο ουσιαστικής αλληλεγγύης, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς ένα υποχρεωτικό πλαίσιο μετεγκατάστασης το οποίο να εξασφαλίζει τη δίκαιη κατανομή των μεταναστευτικών βαρών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ».

Μόνο έτσι, πρόσθεσε, θα μπορούν να υπάρξουν «απτά αποτελέσματα που να ανακουφίζουν πραγματικά την Κύπρο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ιωάννου είχε στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο, Νίνα Γκρέγκορι, και την αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μπεάτε Γκμίντερ, με τις οποίες συζήτησε «θέματα σχετικά με την ενίσχυση των προσπαθειών της Κύπρου για διαχείριση του προβλήματος αλλά και την υποστήριξη των θεσμών στις διεκδικήσεις της για έμπρακτη αλληλεγγύη».

Πηγή: ΚΥΠΕ