Παρατηρείται μια σχετική απομάκρυνση των φτωχότερων στρωμάτων από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε μιλώντας στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία», ο λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Νίκος Μούδουρος.

Τα στρώματα αυτά ωστόσο, σημείωσε ο κ. Μούδουρος, δεν φαίνονται να στρέφονται προς την αντιπολίτευση. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μετατραπεί στο ίδιο το κράτος της Τουρκίας, ανέφερε ακόμη, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ανατροπή του Ερντογάν δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα αλλάξει η μορφή του κόμματος-κράτους που έχει δημιουργηθεί σήμερα στην Τουρκία.

Ο Νίκος Μούδουρος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει εύκολα η ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι εκεί που υπάρχει σ’ έναν βαθμό είναι στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου δραστηριοποιείται έντονα η νεολαία.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, ο Νίκος Μούδουρος είπε ότι δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να γίνει η εκτίμηση ότι σε μερικά χρόνια, θα δημιουργηθούν χώροι επιρροής σε μια κατακερματισμένη Συρία, αφού σε διάφορα σημεία της χώρας η Τουρκία διατηρεί στρατεύματα.

Συνέχεια του χουντικού καθεστώτος του ’80

Ο τουρκολόγος και δημοσιογράφος Νίκος Στέλγιας επεσήμανε στα πλαίσια της εκπομπής, ότι αυτό που υπάρχει σήμερα στην Τουρκία, είναι μια μετεξέλιξη του χουντικού καθεστώτος του ’80, με το κράτος να προσπαθεί να ελέγξει το κόμμα και το κόμμα το κράτος. Ανέφερε ακόμα ότι η πολιτική του Ερντογάν διαμορφώνεται ευκαιριακά και αναλόγως των τάσεων που επικρατούν, κάτι που ισχύει και για το Κυπριακό.

Ανέφερε ότι το Ισλάμ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία και στην πολιτική, αλλά φαίνεται βάσει έρευνας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, να παρουσιάζει μια μείωση της επιρροής του στη νεολαία.

Ο Δήμαρχος της Άγκυρας, Μασούρ Γιαβάζ, είναι ο μόνος πολιτικός που φαίνεται να προσεγγίζει κάπως τα ποσοστά του Ερντογάν, ο οποίος ωστόσο παραμένει με διαφορά πρώτος στον πολιτικό χάρτη, σημείωσε ο κ. Στέλγιας.

Ανέφερε ακόμη ότι βασικός λόγος της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας προς την Συρία είναι να αποτραπεί η δημιουργία ενός αυτόνομου Κουρδικού κρατιδίου στο υπογάστριο της Τουρκίας.