Η υπόσχεση του Έλον Μασκ να αφήσει τον καθένα να λέει ό,τι θέλει στο Twitter μετά την εξαγορά του γίγαντα των social media θα μπορούσε να επιβαρύνει τους χρήστες με την ευθύνη να καταπολεμήσουν τον εκφοβισμό και την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα, λένε οι ειδικοί.

Οι λεπτομέρειες των σχεδίων του Μασκ για το Twitter ήταν ελάχιστες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την αγορά της εταιρείας τεχνολογίας τη Δευτέρα, αλλά ο επικεφαλής της Tesla απεικονίζει τον εαυτό του ως απολυτάρχη του ελεύθερου λόγου.

Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση του Twitter με τον Μασκ ως κύριο του έχει προκαλέσει ανησυχίες από αναλυτές και ακτιβιστές ότι ο ιστότοπος θα διοικείται ιδιότροπα από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, με περισσότερη εστίαση στην προσοχή και το κέρδος παρά στην προώθηση υγιών διαδικτυακών συνομιλιών, κάτι που ήταν προτεραιότητα στην πλατφόρμα.

Για την επίκουρη καθηγήτρια του δικαίου των επικοινωνιών Kyla Garrett-Wagner στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ δεν είναι μια νίκη για τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου.

«Αυτό που κάναμε είναι να δώσουμε ακόμη περισσότερη δύναμη σε λιγότερα χέρια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αν ο Έλον Μασκ αποφασίσει αύριο ότι θέλει να κλείσει το Twitter για μια εβδομάδα, μπορεί να το κάνει».

Σημείωσε ότι η πρώτη τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ απαγορεύει μόνο στις κυβερνήσεις να φιμώνουν τι λένε οι πολίτες — αφήνοντας στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία την εξουσία να αποφασίζει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να αναρτηθεί στην ιδιωτική οντότητα του Twitter.

«Αυτή δεν είναι η γωνία του δρόμου», είπε η Garrett-Wagner. «Αυτή είναι η παροιμιώδης Άγρια Δύση, αλλά ανήκει σε μια μειονοτική ελίτ που δεν αντιπροσωπεύει μειονοτικές φωνές».

Η προσέγγιση που υπόσχεται ο Μασκ στο περιεχόμενο είναι ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα όταν πρόκειται για υποθέσεις υψηλού προφίλ, όπως αυτή του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκλείστηκε από το Twitter μετά από την επίθεση στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του.

«Ο Μασκ λέει ότι πρόκειται να μετατρέψει το Twitter σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς μέτρο· υπήρξαν πολλά από αυτά και δεν λειτουργούν», δήλωσε ο αναλυτής Rob Enderle του Enderle Group.

«Τα τρολ αναλαμβάνουν, γίνονται πολύ εχθρικά και απομακρύνουν τον κόσμο από την πλατφόρμα».

Ο Μασκ είπε ότι είναι αντίθετος με την απαγόρευση από το Twitter λόγω κακής συμπεριφοράς, προκαλώντας εικασίες ότι θα άρει την απαγόρευση του Τραμπ.

Ωστόσο, ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα επέστρεφε στο Twitter ακόμη και αν αποκατασταθεί ο λογαριασμός του, λέγοντας ότι θα παραμείνει στον δικό του ιστότοπο, το Truth Social.

Εάν ο Μασκ αποσυρθεί από την αστυνόμευση περιεχομένου στο Twitter, οι διαφημιστές θα πρέπει επίσης να ηγηθούν για να διασφαλίσουν ότι τα μηνύματά τους δεν συνδέονται με τοξικό περιεχόμενο, σύμφωνα με υποστηρικτές και ακαδημαϊκούς.

«Η ευθύνη ανήκει πλέον στους κορυφαίους διαφημιστές του Twitter, οι οποίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν ότι αν το Twitter γίνει ελεύθερο για όλους για έκφραση μίσους, εξτρεμισμό και παραπληροφόρηση, θα αποχωρήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής του Media Matters for America, Angelo Carusone.

«Είναι επίσης σημαντικό η Google και η Apple να διατηρούν το Twitter στα ίδια πρότυπα που εφάρμοσαν σε άλλες εφαρμογές όπως το Parler», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε ένα κοινωνικό δίκτυο δημοφιλές μεταξύ των συντηρητικών.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες θα πρέπει να επαναλάβουν ότι «το Twitter δεν θα τύχει ειδικής μεταχείρισης και ότι μια παραβίαση των όρων υπηρεσίας τους θα έχει ως αποτέλεσμα την αφαίρεση της πλατφόρμας από τα καταστήματα εφαρμογών», σύμφωνα με τον Carusone.

Ο Μασκ θα αντιμετωπίσει επίσης σκληρή κριτική στο δικαστήριο της κοινής γνώμης, με τους χρήστες του Twitter να μπορούν να απομακρυνθούν από την πλατφόρμα εάν γίνει εχθρική και πλημμυρίσει από παραπληροφόρηση, είπε ο Garrett-Wagner.

Μερικά από τα tweets του Μασκ προκάλεσαν ανησυχία, καθώς κάποτε κορόιδεψε έναν πληροφοριοδότη της Tesla και το 2018 αποκάλεσε έναν υπάλληλο διάσωσης που επέκρινε ένα σχέδιο για τη διάσωση παιδιών από μια πλημμυρισμένη σπηλιά στην Ταϊλάνδη «παιδόφιλο».

Ενώ ο Μασκ μίλησε για την απαλλαγή από το Twitter από τα «ρομπότ» λογισμικού που πυροδοτούν ανεπιθύμητα μηνύματα, η επιβεβαίωση ότι οι χρήστες είναι ζωντανοί άνθρωποι θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση, είπε στους επενδυτές σε ένα σημείωμα ο αναλυτής της Baird, Κόλιν Σεμπάστιαν.

Ο Σεμπάστιαν σημείωσε ότι η ιδέα του Μασκ να χρεώνει τα πολυπόθητα μπλε σημάδια επιλογής που επαληθεύουν την ταυτότητα των χρηστών είναι “απαράδεκτη”, αλλά είναι πιθανό ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων θα πλήρωνε για το στάτους.

Ο Μασκ είπε επίσης ότι πιστεύει ότι οποιοσδήποτε θα πρέπει να μπορεί να ελέγχει το λογισμικό πίσω από την υπηρεσία.

Ωστόσο, αυτό το είδος διαφάνειας θα μπορούσε να έχει την ακούσια συνέπεια ότι απλώς θα την εκμεταλλευτούν «κακοί παράγοντες» που βρίσκουν τρόπους να παίξουν το σύστημα για να προωθήσουν τις αναρτήσεις τους, προειδοποιούν οι αναλυτές.

«Η ρητορική γύρω από τη διαφάνεια είναι ότι θα οδηγήσει σε μια θεοφάνεια και οι άνθρωποι θα αλλάξουν», είπε ο Garrett-Wagner.

«Είναι μια παραπλανητική παρηγοριά να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά αν ξέρουμε πώς λειτουργεί».

Πηγή: ΚΥΠΕ