Συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, η οποία ασχολήθηκε με όλα τα εκκρεμή θέματα γύρω από το ποδόσφαιρο, υπό το βάρος της πανδημίας του COVID-19. Στη συνεδρία συμμετείχε και ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, με την ιδιότητα του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν είναι οι ακόλουθες:

Συνεισφορά Συλλόγων στις Εθνικές ομάδες

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA στη σημερινή της συνεδρία αποφάσισε να αποδεσμεύσει άμεσα τα χρήματα που δικαιούνται τα Σωματεία που είχαν ποδοσφαιριστές στις Εθνικές ομάδες οι οποίοι αγωνίστηκαν στις Εθνικές ομάδες Ανδρών τη διετία 2018-2020. Η απόφαση αυτή λήφθηκε προκειμένου τα Σωματεία να διευκολυνθούν λόγω της κρίσης από την πανδημία του ιού COVID-19.

Πενήντα εκατομμύρια ευρώ θα διαμοιραστούν στα Σωματεία που είχαν ποδοσφαιριστές στις 39 Εθνικές που δεν θα συμμετάσχουν στα play-offs του EURO 2020 (σ.σ. μεταξύ αυτών και η Εθνική Κύπρου).

Επίσης, 17.7 εκατομμύρια ευρώ θα διαμοιραστούν στα Σωματεία που είχαν ποδοσφαιριστές στις 16 Εθνικές που θα παίξουν στα play-offs του EURO 2020.

Επιπλέον 2,7 εκατομμύρια ευρώ θα διαμοιραστούν στα Σωματεία που θα έχουν ποδοσφαιριστές στις 16 Εθνικές που θα αγωνιστούν στα play-offs του EURO 2020, όταν αυτά διεξαχθούν.

Για το EURO 2020, τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ είναι διαθέσιμα για διανομή στα Σωματεία. Εβδομήντα εκατ. ευρώ θα διαμοιραστούν στα Σωματεία που είχαν ποδοσφαιριστές στους αγώνες του Nations League και στα προκριματικά του EURO 2020 και 130 εκατ. ευρώ στις ομάδες που θα έχουν ποδοσφαιριστές στην τελική φάση του EURO.

Όπως ανακοίνωσε η UEFA, συνολικά 676 ομάδες από όλη την Ευρώπη θα πάρουν χρήματα από την πιο πάνω διευθέτηση η οποία αφορά τη διετία 2018-2020.

Τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών

Ήταν προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2021 στην Αγγλία. Η UEFA αποφάσισε να διεξαχθεί η διοργάνωση από τις 6 μέχρι τις 31 Ιουλίου, στην Αγγλία, στα στάδια που ήταν αρχικά προγραμματισμένα. Η αναβολή του πρωταθλήματος κρίθηκε απαραίτητη, για να μην διεξαχθεί ταυτόχρονα με την τελική φάση του EURO 2020 το οποίο μεταφέρθηκε για το καλοκαίρι του 2021.

Κριτήρια επιλογής των ομάδων που θα συμμετάσχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις 2020-2021

Ως αποτέλεσμα των παραστάσεων που έγιναν από τις ποδοσφαιρικές αρχές της Σκωτίας και του Βελγίου, η Εκτελεστική Επιτροπή αναγνωρίζει τα ζητήματα που προκύπτουν και ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την επιλογή των ομάδων που θα αγωνιστούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της περιόδου 2020-2021. Παραμένει αδιαπραγμάτευτη η αρχή ότι ο τρόπος επιλογής πρέπει να στηρίζεται σε αθλητικά κριτήρια.

Ως εκ τούτου, η UEFA παροτρύνει όλες τις Ομοσπονδίες και τις Λίγκες να εξαντλήσουν όλες τις πιθανές επιλογές για ολοκλήρωση των κορυφαίων διοργανώσεών τους, προκειμένου, η συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να ακολουθήσει τη φυσιολογική οδό, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Ωστόσο, η UEFA τονίζει πως, η υγεία των ποδοσφαιριστών, των θεατών και όλων όσων εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο, πρέπει να παραμείνει η κορυφαία προτεραιότητα όλων.

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η κατάσταση της πανδημίας να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε οι εγχώριες διοργανώσεις που έχουν διακοπεί, να ολοκληρωθούν, επιτρέποντας στα σωματεία να προκριθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αθλητικά κριτήρια. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, κυρίως για ημερολογιακούς λόγους, θα ήταν προτιμότερο οι διακοπείσες διοργανώσεις, όταν θα επαναρχίσουν, να διεξαχθούν με τέτοια μορφή, ούτως ώστε οι ομάδες να έχουν ακόμη την ευκαιρία να προκριθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αθλητικά κριτήρια.

Εάν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και όλες οι προσπάθειες και οι Ομοσπονδίες ενδέχεται να έχουν νόμιμους λόγους να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τις διοργανώσεις τους, αυτό μπορεί να γίνει κυρίως στις ακόλουθες περιπτώσεις:

-Ύπαρξη επίσημης οδηγίας που να απαγορεύει τη διεξαγωγή αθλητικών γεγονότων στη χώρα, πριν από μια ημερομηνία που να επιτρέπει την ολοκλήρωση της σεζόν, χωρίς να επηρεάζεται το ξεκίνημα της επόμενης σεζόν.

-Ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα τα οποία θα καθιστούν αδύνατη την ολοκλήρωση της σεζόν, αφού θα έμπαινε σε κίνδυνο η οικονομική σταθερότητα των σωματείων.

Αν λοιπόν, ένα εγχώριο Πρωτάθλημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί για νόμιμους λόγους, βάσει των πιο πάνω δεδομένων, η UEFA απαιτεί από την επηρεαζόμενη Ομοσπονδία να επιλέξει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις 2020-2021 βασιζόμενη σε αθλητικά κριτήρια από  την εγχώρια διοργάνωση της ποδοσφαιρικής περιόδου 2019-2020.

Η διαδικασία επιλογής των ομάδων πρέπει να στηρίζεται σε αντικειμενικά, διαφανή και αμερόληπτα κριτήρια. Οι Ομοσπονδίες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν τις τελικές θέσεις στις διοργανώσεις τους, έχοντας υπόψη τις συγκεκριμένες συνθήκες της κάθε διοργάνωσης.

Η UEFA διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί ή να αξιολογήσει τη συμμετοχή οποιουδήποτε συλλόγου που προτείνεται από Ομοσπονδία της οποίας το Πρωτάθλημα έχει διακοπεί, κυρίως για τους εξής λόγους:

-Αν το εγχώριο Πρωτάθλημα δεν έχει διακοπεί βάσει των λόγων που έχουν αποφασιστεί από την UEFA ή βάσει οποιωνδήποτε άλλων λόγων δημόσιας υγείας.

-Αν η επιλογή των συλλόγων έγινε με μη αντικειμενική και διαφανή διαδικασία και ο Σύλλογος που έχει επιλεγεί από την Ομοσπονδία, δεν πληροί τα αθλητικά κριτή   ρια που έχουν τεθεί.

-Αν υπάρχει το κοινό αίσθημα της αδικίας για την ομάδα που έχει επιλεγεί.