Του Αντώνη Κέστα

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε πολλά προβλήματα και το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να μην επηρεαστεί. Εδώ στην Κύπρο πάρθηκε η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος 2019-2020 και οι ομάδες προσπάθησαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα ενόψει της νέας ποδοσφαιρική χρονιάς.

Μια χρονιά, που θα ήταν για όλους διαφορετική και δύσκολη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Νέα δεδομένα στην μεταγραφική περίοδο, κάποια παιχνίδια με κόσμο (συγκεκριμένο ποσοστό) και κάποια χωρίς την παρουσία οπαδών. Με πρωτόκολλο για διεξαγωγή αγώνων, που θα ετοίμαζε το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την ΚΟΠ. Και φυσικά, ένα πρωτάθλημα που θα επηρεάζεται συνεχώς κατά τη διάρκεια του, από την κατάσταση που θα επικρατεί με τον κορωνοϊό.

Πάμε να δούμε λοιπόν τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την περίοδο. Χωρίς να κάνουμε αναφορά στους Σάβιτς, Ντένιτς και τα θετικά κρούσματά σε Δόξα και ΕΝΠ. Που ήταν προμηνύματα για το τι θα ακολουθούσε.

Καλά–καλά δεν άρχισε η φετινή χρονιά και προκύπτουν αναβολές αγώνων, λόγω θετικών κρουσμάτων στις ομάδες. Μαζεμένα κρούσματα σε Εθνικό Άχνας και Νέα Σαλαμίνα. Ο ιός χτύπησε την πόρτα (δύο φορές) και της Ομόνοιας. Επίσης, ποδοσφαιριστής στο Σωματείο ΑΣΙΛ βρέθηκε θετικός στον ιό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναβολή παιχνιδιών τα οποία πρέπει να οριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πάντως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν περιοριστούν τα κρούσματα στις ομάδες, θα προκύψουν περισσότερες αναβολές. Υπάρχει κίνδυνος να μαζευτούν πολλά παιχνίδια και ειδικά φέτος, δεν υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες ημερομηνίες για να οριστούν αγώνες. Θυμίζουμε πως το πρωτάθλημα θα πρέπει 27-28 Απριλίου να έχει ολοκληρωθεί, διότι θα γίνει στην Κύπρο η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Πιάδων (U-17) της UEFA.

Και ερχόμαστε στην ουσία. Γιατί το Δ.Σ. της Κυπριακής Ομοσπονδίας πήρε την απόφαση για αύξηση των ομάδων και διεξαγωγή του φετινού πρωταθλήματος με πλέι οφ; Δηλαδή περισσότεροι αγώνες σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το είπαμε και πιο πάνω. Όλοι ξέραμε πως η φετινή χρονιά (μπορεί και η επόμενη) θα ήταν ιδιαίτερη και αλλιώτικη.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι μας ξημερώνει με την πανδημία. Δεν το ευχόμαστε, φυσικά, αλλά αν συνεχίσουν τα κρούσματα στις ομάδες θα προκύπτουν συνεχώς αναβολές. Πότε θα οριστούν οι αγώνες αυτοί; Υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες; Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, καθώς άλλες χρονιές, με πιο λίγες αγωνιστικές και περισσότερο χρόνο, δυσκολευόμασταν.

Μέσα σε όλα αυτά, προτεραιότητα έχει φυσικά η υγεία των ποδοσφαιριστών που «χτυπήθηκαν» από τον ιό. Ευχή όλων να επιστρέψουν σιδερένιοι πίσω στην δράση.

Για την συνέχεια, ας ελπίσουμε πως έχει τις λύσεις η ΚΟΠ για να ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα ο φετινός μαραθώνιος. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν αρκετοί εκτεθειμένοι με τις αποφάσεις που πήραν, όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής του φετινού πρωταθλήματος.

 

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6