Για την ασφαλή λειτουργία των Μουσικών Σχολών – Ωδείων πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά τα πρωτόκολλα που εκδίδονται από το υπουργείο Υγείας και αφορούν γενικές οδηγίες πρόληψης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, για την περίοδο που ισχύουν περιοριστικά μέτρα, τα οποία σχετίζονται με τον κορωνοϊό, πρέπει η είσοδος κάθε Μουσικής Σχολής ή Ωδείου να είναι προκαθορισμένη, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.

Εάν κατά την είσοδο και έξοδο στο υποστατικό απαιτείται άνοιγμα της πόρτας με χερούλι, τότε συστήνεται εφαρμογή αποστείρωσης των χεριών πριν και μετά την είσοδο με τοποθέτηση διαλυμάτων (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) και από τις δύο πλευρές (έσω και έξω) της πόρτας του υποστατικού. Τόσο το διδακτικό προσωπικό όσο και οι μαθητές/τριες θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζουν σχολαστικό πλύσιμο των χεριών πριν την είσοδο και έξοδο από το υποστατικό.

Στην ανακοίνωση συστήνεται ακόμη το υποστατικό να καθαρίζεται καθημερινά, ακολουθώντας τις πρακτικές καθαριότητας με έμφαση στον τακτικό καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (high touch surfaces) όπως πόμολα, γραφεία, μουσικά όργανα και όλων των επίπλων με καθαριστικό διάλυμα, στον τακτικό καθαρισμό και απολύμανση της τουαλέτας και των επιφανειών του χώρου με καθαριστικά διαλύματα (αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99) και στον καθημερινό καθαρισμό δαπέδου με καθαριστικά διαλύματα (προτιμητέο αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης 1/99).

Παράλληλα, συστήνεται, με την επανέναρξη των Μουσικών Σχολών και Ωδείων, ενημέρωση του κάθε μαθητή/τριας σχετικά με την επιδημία και τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επιπλέον συστήνεται να υπάρχουν πινακίδες σε περίοπτη θέση στις οποίες να αναγράφονται οι γενικές οδηγίες και οδηγίες για πλύσιμο των χεριών, οι μαθητές/τριες μεταβαίνουν κατ’ ευθείαν στη αίθουσα διδασκαλίας, η οποία θα είναι γνωστή εκ των προτέρων και τα παιδιά κάτω των 12 ετών να παραλαμβάνονται και παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες από υπεύθυνο του ωδείου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όλες οι αίθουσες πρέπει να έχουν ανοικτό παράθυρο (τουλάχιστον ένα), το οποίο να παραμένει ανοικτό, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας, ενώ για τα κλιματιστικά να εφαρμόζονται οι οδηγίες του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών. Συστήνεται ακόμη να τηρείται απόσταση μεταξύ του/της εκπαιδευτικού και του μαθητή/τρια η οποία θα είναι τουλάχιστον δύο (2) μέτρα, ώστε να μπορεί να διεξάγεται το μάθημα ομαλά και συστήνεται η χρήση μάσκας όπου δεν τηρούνται τα δύο (2) μέτρα απόστασης. Εξαιρούνται τα πνευστά όργανα και η φωνή.

Σε όλες τις αίθουσες θα πρέπει να υπάρχουν πανάκια μιας χρήσης και αραιωμένο απολυμαντικό ή οινόπνευμα για την απολύμανση των πλήκτρων στα πιάνα.

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι την ευθύνη για την απολύμανση των οργάνων ή της επιφάνειας που ακούμπησε ο προηγούμενος μαθητής/τρια την έχει ο/η εκπαιδευτικός. Αν οποιοσδήποτε μαθητής/τρια ή εκπαιδευτικός παρουσιάζει οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με τη συμπτωματολογία του ιού δεν θα πρέπει να προσέρχεται στο μάθημα. Παράλληλα, προτείνεται η χρήση μπαγκέτας για την υπόδειξη στοιχείων στην παρτιτούρα, ώστε να διατηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ εκπαιδευτικού – μαθητή/τριας.

Ειδικά για το πιάνο, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνεται αποστείρωση των πλήκτρων πριν και μετά από κάθε μάθημα με αλκοολούχο διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%), ενώ ο /η μαθητής/τρια αποστειρώνει τα χέρια με αλκοολούχο διάλυμα (με περιεκτικότητα αλκοόλης >60%) πριν το μάθημα και σε περίπτωση αλλεργιών πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα. Ο/η εκπαιδευτικός διατηρεί απόσταση τουλάχιστον δύο (2) μέτρων από τον μαθητή/τρια.

Για το βιολί/ κιθάρα /μπουζούκι / έγχορδα, το υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι τα χέρια αποστειρώνονται συχνά και ο/η μαθητής/τρια κάθεται σε απόσταση δύο (2) μέτρων από τον/την εκπαιδευτικό και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιεί το μουσικό όργανο αλλού μαθητή/τριας ή του/της εκπαιδευτικού του/της.

Για τα πνευστά, το υπουργείο αναφέρει ότι τηρείται αυξημένη απόσταση μεταξύ μαθητή/τριας-εκπαιδευτικού και σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιεί το μουσικό όργανο αλλού μαθητή/τριας ή του/της εκπαιδευτικού του/της.

Για τα κρουστά, ο/η μαθητής/τρια και ο/η εκπαιδευτικός χρησιμοποιούν τα δικά τους sticks, τα οποία καθαρίζουν καθημερινά, ενώ για τα φωνητικά, τηρείται απόσταση τριών (3) μέτρων μεταξύ μαθητή/τριας-εκπαιδευτικού.

Όσον αφορά τα Θεωρητικά (ατομικά), το υπουργείο αναφέρει ότι τηρείται η ενδεδειγμένη απόσταση, ενώ για τα Θεωρητικά (Ομαδικά), νοείται ότι τα ομαδικά μαθήματα γίνονται μόνο εάν η Μουσική Σχολή διαθέτει αίθουσα η οποία μπορεί να φιλοξενήσει μικρό αριθμό μαθητών/τριών τηρώντας τις ενδεδειγμένες αποστάσεις των δύο (2) μέτρων.