Οδηγίες για τήρηση των κανόνων υγιεινής, με αφορμή την αυριανή επιστροφή των τελειόφοιτων μαθητών στα σχολεία, εξέδωσε η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Παιδοβουλή.

Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οργανωμένοι γονείς και Παιδοβουλή διαμηνύουν στους μαθητές πως πρέπει να συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια συνέπεια και υπευθυνότητα που έδειξαν τον τελευταίο καιρό ενάντια στην πανδημία, ώστε να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, τους ανθρώπους που αγαπούν και τους αγαπούν.

Συγκεκριμένα, συστήνουν στους μαθητές όταν εισέρχονται στον σχολικό χώρο, από το προκαθορισμένο σημείο να πηγαίνουν κατευθείαν στην προκαθορισμένη αίθουσα διδασκαλίας, να απολυμαίνουν τα χέρια με αντισηπτικό και να κάθονται στο δικό τους προκαθορισμένο θρανίο, ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες που ετοίμασε η Διεύθυνση του σχολείου.

Σημειώνουν ακόμη πως πρέπει να τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση με τους συμμαθητές και καθηγητές, να μην κάνουν χειραψίες και αγκαλιές, ενώ προαιρετικά ο κάθε ένας να έχει μαζί του αντισηπτικό ή υγρά μαντηλάκια με αντισηπτικό για καθαρισμό της επιφάνειας του θρανίου και της καρέκλας του, αλλά και του πληκτρολόγιου του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ανεξάρτητα αν έχει ήδη απολυμανθεί από τις επιμελήτριες του σχολείου.

«Απολυμαίνουμε με αντισηπτικά μαντιλάκια το κινητό μας σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μετά από κάθε χρήση και προαιρετικά ο κάθε ένας από εμάς να έχει μαζί του μάσκα και γάντια για περισσότερη ασφάλεια, όταν θα είμαστε στο διάλειμμα», προσθέτουν.

Επίσης, συστήνουν στους μαθητές εάν βήξουν, να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, το οποίο να πετάνε αμέσως μετά και ακολούθως να απολυμαίνουν τα χέρια με αντισηπτικό.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία Γονέων και η Παιδοβουλή προτρέπουν τους μαθητές να μην δανείζονται μολύβια, στυλό, ή άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από άλλους, να πλένουν τα χέρια τους για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και να τα στεγνώνουν προσεκτικά πριν το φαγητό αλλά και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Επιπρόσθετα, προτρέπουν τους μαθητές να φέρνουν φαγητό από σπίτι και να μην πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

«Μπορούμε να φέρουμε νερό από το σπίτι εφόσον τα κυλικεία θα είναι κλειστά. Δεν αγοράζουμε από πλανόδιους πωλητές», συμπληρώνουν.

Ενημερώνουν ακόμη τους μαθητές πως αν εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα, το αναφέρουν στον εκπαιδευτικό πριν την είσοδο στην τάξη, αποχωρούν από το σχολείο από την προκαθορισμένη έξοδο και κατευθύνονται στο αυτοκίνητο ή το λεωφορείο τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας. Τους προτρέπουν επίσης να μην συνωστίζονται στην προκαθορισμένη στάση του λεωφορείου και να μην σπρώχνουν ο ένας τον άλλο κατά την είσοδό ή έξοδο από το λεωφορείο.

Τέλος, αναφέρουν ότι με την είσοδό τους στο λεωφορείο, κάθονται όπως καθορίζει το πρωτόκολλο και υπακούουν στις οδηγίες που καθορίζουν την ασφαλή μεταφορά τους.

ΚΥΠΕ