Λεπτομέρειες αναφορικά με τον τρόπο, την ώρα και τους σταυρούς προτίμησης ανά επαρχία, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Ώρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία για τις Bουλευτικές Eκλογές, στα εκλογικά κέντρα, που θα λειτουργήσουν στη Δημοκρατία, αρχίζει η ώρα 7:00π.μ. και λήγει κανονικά η ώρα 6:00 μ.μ., με ενδιάμεσο διάλειμμα το μεσημέρι από τις 12:00 μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ. Σημειώνεται, ότι οι ίδιες ώρες θα ισχύσουν και στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα, ενώ οι ώρες λειτουργίας στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 4:00 μ.μ., με διάλειμμα από τις 12:00 μ. μέχρι τις 12:30 μ.μ., τοπική ώρα. Γι΄ αυτό καλούνται οι εκλογείς να προσέλθουν έγκαιρα στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας

Σύμφωνα με τους περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Κανονισμούς, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν, είναι το «χ» ή το «+» ή το «√». Γι΄ αυτό, καλούνται οι εκλογείς να ψηφίσουν σημειώνοντας ένα από τα πιο πάνω καθορισμένα σημεία, μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού ή στο μικρό τετραγωνάκι, που βρίσκεται δίπλα από το όνομα του ανεξαρτήτου υποψηφίου της προτίμησής τους. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση που ο εκλογέας επιλέγει να ψηφίσει συνδυασμό, μπορεί ταυτόχρονα να εκδηλώσει την προτίμησή του σε υποψηφίους του ιδίου συνδυασμού, χρησιμοποιώντας σταυρούς προτίμησης, μέχρι τον αριθμό που αναφέρεται πιο κάτω, κατά εκλογική περιφέρεια:

Εκλογική Περιφέρεια – Σταυροί Προτίμησης

Λευκωσία

5

Λεμεσός

3

Αμμόχωστος

3

Λάρνακα

2

Πάφος

1

Κερύνεια

1

Σε περίπτωση που ο εκλογέας σημειώσει οποιοδήποτε άλλο σημείο ή γράμμα, με το οποίο είναι δυνατόν να εξακριβωθεί η ταυτότητά του, το ψηφοδέλτιο θα είναι άκυρο.

Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων εντός των εκλογικών κέντρων, από οποιοδήποτε πρόσωπο, πλην του προεδρεύοντα υπαλλήλου, κι αυτό μόνο για επικοινωνία με τον οικείο Έφορο ή Βοηθό Έφορο Εκλογών. Σημειώνεται ότι ο προεδρεύων υπάλληλος έχει εξουσία να απομακρύνει από το εκλογικό κέντρο οποιοδήποτε πρόσωπο κάνει χρήση του κινητού του τηλεφώνου και πως έχουν δοθεί ήδη αυστηρές οδηγίες για το θέμα αυτό, μη αποκλειομένης και της σύλληψης των προσώπων που θα επιχειρήσουν να κάμουν χρήση των κινητών τους τηλεφώνων.

Απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις και η τυχόν δημοσίευση ειδήσεων και ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον περί Εκλογής των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμο, το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30.5.2021, δηλαδή την παραμονή και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η μετάδοση, η διαφήμιση ή δημοσίευση οποιασδήποτε είδησης ή ανακοίνωσης, με πληρωμή ή χωρίς πληρωμή, που έχει σχέση αμέσως ή εμμέσως με τις εκλογές, εκτός από τις ανακοινώσεις ή ειδήσεις, που μεταδίδονται από το Γενικό Έφορο Εκλογών ή με δική του εξουσιοδότηση. Οι παραβάτες είναι ένοχοι ποινικού αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης υπόκεινται σε φυλάκιση μέχρι ένα χρόνο ή πρόστιμο μέχρι €5000 ή/και στις δύο ποινές μαζί.

Επισημαίνεται ότι οι εφημερίδες που κυκλοφορούν την παραμονή των εκλογών, μπορούν να δημοσιεύουν μόνο ειδήσεις από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις της προηγούμενης ημέρας.