Τριάντα πέντε από τα 40 ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξή τους στο ΓεΣΥ έχουν υπογράψει ήδη σύμβαση με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο αναπληρωτής διευθυντής του Οργανισμού, Άθως Τσινωντίδης.

«Θεωρούμε ότι το ΓεΣΥ μπορεί πλέον να παρέχει μια ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα υγείας προς όλους τους δικαιούχους», πρόσθεσε ο κ. Τσινωντίδης.

Ιδιωτικά νοσηλευτήρια, μεγάλα αλλά και μεσαίας δυναμικότητας, έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ σε όλες τις πόλεις, δίνοντας τη δυνατότητα στους δικαιούχους να λαμβάνουν τις κατάλληλες υπηρεσίες φροντίδας υγείας, ανέφερε. Ο κ. Τσινωντίδης είπε ακόμα ότι πέραν του 80% των κλινών έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ σε όλη την Κύπρο.

Σημείωσε ακόμα ότι η Λεμεσός είναι η επαρχία με τον μικρότερο αριθμό κλινών σε σύγκριση με τις άλλες επαρχίες, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών. 

Στο ΓεΣυ εντός του Σεπτεμβρίου λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές

Οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται από το ΓεΣΥ, εξήγησε ο Άθως Τσινωντίδης, αφορούν άλλους επαγγελματίες υγείας όπως εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διαιτολόγους, κλινικούς ψυχολόγούς και φυσιοθεραπευτές. «Ευελπιστούμε ότι εντός Σεπτεμβρίου θα ενταχθούν και αυτοί οι επαγγελματίες υγείας στο ΓεΣΥ», ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ.

Υπάρχει συσσωρευμένη ανάγκη για παροχή ενδονοσοκομειακής νοσηλείας συμπλήρωσε ο κ. Τσινωντίδης και σημείωσε ότι το σημαντικό είναι να εξυπηρετηθούν τα πιο σοβαρά περιστατικά και όσα είχαν αναβληθεί. Εκτίμησε δε ότι σε μερικούς μήνες θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τη διάθεση φαρμάκων, το στέλεχος του ΟΑΥ ανέφερε ότι παρατηρείται πτωτική τάση στην έλλειψη φαρμάκων, σε σχέση με τα αρχικά στάδια εφαρμογής του συστήματος.