Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάλεσε τους ομολόγους του της ΕΕ να υπερασπιστούν τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης, έναντι των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας κατά δύο κρατών μελών και των συμφερόντων της ίδιας της Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, στο Βερολίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: “Η σημερινή συνάντηση είναι πολύ σημαντική και προσβλέπω σε μια ουσιαστική συζήτηση με τους συναδέλφους μου”.

“Όπως γνωρίζετε, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν είναι οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, λόγω των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον δύο κρατών μελών και κατά των συμφερόντων της ΕΕ”, πρόσθεσε.

“Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρώπης. Η ΕΕ, μια Ένωση για τα 27 Κ-Μ, πρέπει να υπερασπιστεί τις διεθνείς αξίες, για μια παγκόσμια διεθνή τάξη βασισμένη στις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Η αλληλεγγύη της ΕΕ πρέπει να είναι πραγματική και ουσιαστική”, τόνισε.

Κληθείς να τοποθετηθεί επί της στάσης της Κύπρου σε σχέση με τη μελλοντική έγκριση κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, ο Υπουργός εξήγησε: “Δεν είμαστε υπέρ των δύο μέτρων και σταθμών, μίλησα για τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει αμφισημία σε αυτές τις αξίες και αρχές. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε και την αξιοπιστία της ΕΕ”, κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.