Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρότεινε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κόεν, να εξαχθεί ισραηλινό φυσικό αέριο προς τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας, όπως μετέδωσε το κρατικό ισραηλινό ραδιόφωνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλέσθηκε το ισραηλινό κρατικό μέσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλι Κόεν φέρεται να δήλωσε ότι «η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί στον τομέα της ενέργειας με το Ισραήλ, ειδικά αυτήν την περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Έχουμε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και η Τουρκία είναι σε θέση να βοηθήσει το Ισραήλ να εξαγάγει το φυσικό του αέριο προς την Ευρώπη», φέρεται να δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μετέδωσε το ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του τουρκικού αιτήματος και είπε ότι «το ζήτημα θα εξετασθεί».

Ερωτηθείς σχετικά Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος, απάντησε υπό τον όρο της ανωνυμίας ότι το ζήτημα της μεταφοράς ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας είχε τεθεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Χέρτσογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2022 και εθίγη εκ μέρους των Τούρκων εκ νέου επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ. Ωστόσο η προηγούμενη κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να απαντήσει επί του τουρκικού αιτήματος.

Πολιτικοί παρατηρητές στο Ισραήλ εκτιμούν ότι οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου έχουν σκοπό να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της νέας ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου.