Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι απαιτήσεις που προέβαλαν η Τουρκία και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Έρσιν Τατάρ, όπως αναφέρονται στο έγγραφο που υπέβαλαν στη Γενεύη, για αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος του ψευδοκράτους, θέτουν εμπόδιο στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι παρά την οπισθοδρόμηση, “διατηρούμε τη δέσμευση και την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας μέχρι να πεισθεί η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ευθυγραμμιστεί με το συμφωνημένο πλαίσιο του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Δεχόμενος την Παρασκευή τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη του Ισραήλ Oren Anolik, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Βαρώσι λέγοντας ότι οι ενέργειες και προκλήσεις της Τουρκίας είναι αντίθετες με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις προεδρικές δηλώσεις της 23 Ιουλίου 2021 και 9 Οκτωβρίου 2020.

Χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις με το Ισραήλ ως άριστες, λέγοντας ότι αυτή η δυναμική σχέση μεταξύ των δύο χωρών αντικατοπτρίζεται επίσης από τον αριθμό και τη συχνότητα των επισκέψεων σε όλα τα επίπεδα, καθώς και από τις σημαντικές επαφές μεταξύ των ανθρώπων που έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε, η στρατηγική αυτή συνεργασία τώρα εκτείνεται πέραν από το αμιγώς διμερές επίπεδο και οι δύο χώρες ξεκίνησαν με επιτυχία κοινά έργα στο πλαίσιο του μηχανισμού τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, η οποία αναπτύσσεται με την μορφή 3+1 με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο Πρέσβης του Ισραήλ είπε ότι η χώρα του παρακολουθεί και υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για μια συμφωνημένη, δίκαιη και ειρηνική λύση στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα μια τέτοια λύση να επιτευχθεί σύντομα.

Είπε ότι οι διμερείς σχέσεις είναι στενές, φιλικές και χαρακτηρίζονται από την επιθυμία και την προθυμία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αλλά και με άλλους εταίρους, για σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία για τους λαούς και ολόκληρη την περιοχή.

Πρόθεσή μου, ανέφερε, είναι η ενίσχυση της σχέσης μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων και των δύο λαών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση.

«Πολλά έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές ευκαιρίες που πρέπει να διερευνηθούν», είπε ο Πρέσβης.

Σημείωσε ακόμη ότι η εθνική ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινούς φίλους και εταίρους στην περιοχή και όχι μόνο.

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη τριμερή συνάντηση στην Ιερουσαλήμ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των αρχηγών κρατών.