Έξι άνθρωποι απεβίωσαν από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 496, ενώ 324 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 112.856. Το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 0,94%.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, 159 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 66 σε σοβαρή κατάσταση. Ποσοστό 83,02% των νοσηλευόμενων δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού.

Επιπρόσθετα, 14 post-COVID ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί (αποχαρακτηρισμένα περιστατικά), συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε σοβαρή κατάσταση λόγω COVID σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
 
Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 34.487 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).
 
Θάνατοι από τη νόσο COVID-19
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, τα έξι άτομα που απεβίωσαν με την τελική αιτία θανάτου να αποδίδεται στη νόσο COVID-19, αφορούν σε άντρα, ηλικίας 89 ετών, που κατέληξε στις 26 Αυγούστου στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, άντρα, ηλικίας 87 ετών, που κατέληξε σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, άντρα, ηλικίας 65 ετών, που κατέληξε σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, άντρα, ηλικίας 46 ετών, που κατέληξε σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, άντρα, ηλικίας 43 ετών, που κατέληξε σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, άντρα, ηλικίας 42 ετών, που κατέληξε σήμερα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
 
Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχεται σε 496, εκ των οποίων 322 άντρες (65%), και 174 γυναίκες (35%).
 
Ο μέσος όρος ηλικίας των θανόντων από την ασθένεια είναι τα 77 έτη.
 
Νοσηλευόμενοι
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, συνολικά, στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 159 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 66 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.
 
Από τους 66 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 25 είναι διασωληνωμένοι, οι πέντε νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 36 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσηλευτήρια είναι η ακόλουθη:
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 30 ασθενείς, εκ των οποίων 26 στον Θάλαμο COVID και 4 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται 21 ασθενείς, εκ των οποίων 10 στον Θάλαμο COVID και 11 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού νοσηλεύονται 50 ασθενείς, εκ των οποίων 35 στον Θάλαμο COVID, 15 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας νοσηλεύονται 9 ασθενείς, εκ των οποίων 6 στον Θάλαμο COVID και 3 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
 
Στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου νοσηλεύονται 15 ασθενείς, εκ των οποίων 12 στον Θάλαμο COVID και 3 στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Στο Μακάρειο νοσηλεύονται 4 ασθενείς στο Θάλαμο COVID.
 
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 30 ασθενείς, εκ των οποίων 25 Διασωληνωμένοι και 5 εκτός αναπνευστήρα.
 
Θετικά περιστατικά COVID-19 (PCR test και rapid test αντιγόνου)
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, από τις 34.487 διαγνώσεις που διενεργήθηκαν σήμερα οι 6.061 έγιναν με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και οι 28.426 με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), εντοπίστηκαν 324 περιστατικά της νόσου COVID-19, που προέκυψαν ως εξής: 41 κρούσματα από 298 δείγματα που λήφθηκαν μέσω της διαδικασίας της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, 13 κρούσματα από 2.750 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών στα Αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, 55 κρούσματα από 2.740 δείγματα που λήφθηκαν μέσω ιδιωτικής πρωτοβουλίας, 14 κρούσματα από 218 δείγματα που λήφθηκαν από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, 150 κρούσματα από 14.383 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) σε ιδιωτικά κλινικά εργαστήρια και σε φαρμακεία, 51 κρούσματα από 14.043 δείγματα που εξετάστηκαν με τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας.
 
Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες εξετάσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος: 43 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας και 12 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου κλειστών δομών.
 
Αναλυτικά, οι εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) μέσω του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ως ακολούθως:
 
Στην Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 6.223 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 17 θετικά, στην Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν               2.866 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 14 θετικά, στην Λάρνακα πραγματοποιήθηκαν 1.556 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 7 θετικά, στην Πάφο πραγματοποιήθηκαν 1.105 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 4 θετικά, στην Αμμόχωστο πραγματοποιήθηκαν 1.169 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 5 θετικά.
 
Επιπρόσθετα, σε οίκους ευγηρίας στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκαν 304 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, ενώ στη Λεμεσό πραγματοποιήθηκαν 222 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό.
 
Επίσης, σε Κλειστές Δομές πραγματοποιήθηκαν 150 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, σε Ειδικά Σχολεία πραγματοποιήθηκαν 17 τεστ, χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, σε τουρίστες από τον έλεγχος ΠΑΣΥΞΕ πραγματοποιήθηκαν 112 τεστ χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα, στην Εθνική Φρουρά πραγματοποιήθηκαν 206 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκαν 2 θετικά, σε δειγματοληπτικό έλεγχο επιβατών στα Αεροδρόμια πραγματοποιήθηκαν 113 τεστ, από τα οποία εντοπίστηκε 1 θετικό.

Πηγή: ΚΥΠΕ